Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnojourer saknar kunskap om kulturen

Publicerat måndag 18 oktober 2010 kl 12.51
Ebba Krumlinde. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Det saknas kunskap hos kvinnojourerna för att bemöta samiska kvinnor fullt ut. Det konstaterar Ebba Krumlinde i en magisteruppsats om våld mot samekvinnor som hon lagt fram vid Malmö högskola.

Samiska kvinnor som utsätts för våld i hemmet utsätts därmed för dubbel diskriminerimg enligt Krumlinde, som höll föredrag vid Samiskt kvinnoforums årsmöte i Stockholm i helgen.

- Man måste ha kunskap om kulturen för att den som söker hjälp de rätta verktygen till självhjälp. Man måste ha förståelse för vad rennäringen innebär, säger Ebba Krumlinde.

Ebba Krumlindes uppsats bygger dels på en FN-rapport från 2007 som bland annat kritiserade Sverige för att det saknas undersökningar om våld mot samiska kvinnor - men hon har även besökt ett kris- och incestcenter för kvinnor i Karasjok i Nordnorge, vars målgrupp i första hand är samiska kvinnor och barn.

Efter att ha intervjuat två av de anställda på centret drar hon slutsatsen att kristendomen präglar samhällsklimatet starkt.

Många frågor är tabu att prata om och våldsutsatta kvinnor får svårt att lämna sin partner.

- Detta måste kvinnojourerna ha kännedom om, säger Krumlinde.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".