Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för de samiska frågorna

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 07.08
Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå Universitet. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio

De samiska frågorna har spridits ut på ännu fler olika departement i regeringen. Landsbygdsministern Eskil Erlandsson ser inga problem med detta. Men statsvetare menar att sametinget skulle behöva plats i statsrådsberedningen.

Statsrådsberedningen består av statsministern och EU ministern plus en rad statssekreterare och politiskt sakkunniga tjänstemän. Deras uppgift är bland annat att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet, exempelvis inför regeringssammanträdena.

- Vi är en regeringen och vi har en sammanhållen politik på samiska området liksom på alla andra områden som spännner över departementsgränserna, där är det viktigt att ha en sammanhållen politik, säger Eskil Erlandsson.

Efter att integrationsdepartementet lagst ner så har frågorna med samiskt intresse delats upp på tre olika departement. Nationella minoriteter, mänskliga rättigheter och diskriminering ligger nu under arbetsmarknadsdepartementet. Jämställdhetsfrågor på utbildningsdepartementet och demokratifrågorna går till Justitiedepartementet.

Sametinget får mer att hålla reda på
Sammantaget har Sametinget att agera gentemot minst sju olika departement där samiska frågor hanteras. Statsvetaren Camilla Sandström vid Umeå Universitet ser det som en fördel då samiska frågor hamnar på det departement där kunskapen och kompetensen finns - exempelvis sameskolan under utbildningsdepartementet. Men problemet är att kontakterna mellan Sametinget och regeringen är för dålig, menar Camilla Sandström:

- Det är anmärkningsvärt att länkarna mellan de här två nationella parlamenten sametinget och riksdagen och deras två styrelser är så oerhört svag. De måste etablera en slags länk som både förenklar för sametinget som har lite resurser, men även för regeringen och riksdagen för att hantera frågeställningarna som är ganska komplexa, säger Camilla Sandström.

Enligt Camilla Sandström är det enda rätta att tillsätta en samisk statssekreterare.

- Ja, och den statssekreteraren skulle kunna vara vid statsrådsberednigen för där har man en samordnande funktion och ett mer framåtsyftande uppdrag att försöka titta på hur man kan lösa olika framtidsfrågor, säger hon.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".