Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tung kritik mot konventionsförslag

Publicerat tisdag 26 oktober 2010 kl 08.28
Tunga konventionsnej
(2:14 min)
1 av 2
Rengärde Härbergsdalen, Raedtievaerie sameby. Foto: Ann-Louise Rönestål-Ek, SR Jämtland.
2 av 2
Torbjörn Åhrén, Radtievaerie sameby. Foto: Ann-Louise Rönestål-Ek, SR Jämtland

Ett flertal tunga instanser riktar nu kritik mot förslaget till ny svensk-norsk renskötselkonvention. Advokatsamfundet, Diskrimineringsombudsmannen och länsstyrelsen i Jämtland säger alla nej till förslaget.

Vid rengärdet i Härbergsdalen i norra Jämtland har Radtievaerie sameby samlat ihop renhjorden för höstslakt. Men den vackra höstluften förmörkas av förslaget till ny renskötselkonvention - renägarna är oroliga för att mista renbetesmarker till renbetesdistrik i Norge.

- Hela vårt vinterbete är inritat som konventionsområde. Utan vinterbete kan vi inte bedriva renskötsel, säger Torbjörn Åhrén, ordförande i Raedtievaerie sameby.

I över 250 år har det gränsöverskridande renbetet mellan Sverige och Norge varit reglerat på ett eller annat sätt, men grundprincipen har varit att renar från både Sverige och Norge ska ha tillgång till renbete på bägge sidor riksgränsen. De senaste åren har länderna saknat avtal men för ett år sedan lyckades en förhandlingsdelegation lägga fram ett konventionsförslag som de bägge ländernas jordbruksministrar har undertecknat.

Konventionen reglerar
Konventionsförslaget reglerar tullbestämmelser, skatteregler och vapenlagar som är knutet till den gränsöverskridande renskötseln och härvidlag är i stort sett alla parter eniga. Men till konventionen hör också ett så kallat områdesprotokoll som ska reglera när och var svenska renar får vara i Norge och vice versa, vilket många samebyar protesterat emot eftersom de måste släppa ifrån sig eftertraktade vinterbetesmarker till Norge.

Svenska samebyar får stöd
De svenska samebyarna får stöd från många håll - Advokatsamfundet anser i ett yttrande att förslaget är ett ingrepp i de samebyarnas uråldriga renbetesrätt som kan strida mot såväl grundlagen som mot Europakonventionen. Diskrimineringsombudsmannen anser att förslaget saknar analyser av dessa juridiska konsekvenser.

- Vi menar att promemorian lämnar centrala frågor outredda och vi är kritiska till att det saknas konsekvensanalyser av konventionens effekter för samebyarna och renskötselrätten, säger Björn Brodin, utredare hos Diskrimineringsombudsmannen.

Även länsstyrelsen i Jämtland är orolig över förslaget - dels över att samebyarna i norra Jämtland riskerar att förlora vinterbete. Men länsstyrelsen befarar också att samebyarna i Härjedalen mister marker till Norge - de har ju dessutom i domstol förlorat stora vinterbetesområden på privat mark.

- Det får allvarliga konsekvenser och vi har förberett för vår och Dalarnas landshövding att uppvakta ministern i frågan, säger Kristina Jonsson, rennäringschef vid länsstyrelsen.

Den här veckan ska Sametinget ge sin syn på konventionsförslaget och innan den slutlige godkänns ska riksdagen också behandla frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".