Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund

Kritik mot utskott i Sametinget

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 05.35
Kritik mot utskottsförslaget
(2:13 min)
1 av 3
Anders Kråik diskuterar med Per Mikael Utsi. Foto Thomas Sarri
2 av 3
Lars-Erik Fjellström i samtal med Helena Dådring. Foto Thomas Sarri
3 av 3
Sametingets plenum i Östersund. Foto: A-M Ahlén.

Sametingets styrelseförslag om utskott i Sametinget stötte på patrull under plenum i Östersund.

Många kritiserade förslaget och debatten fick styrelsens enighet att spricka då vice ordföranden Anders Kråik inte längre stödde sitt eget förslag.
 – Det är lite märkligt att han hoppade av förslaget, när vi i styrelsen var eniga om det här försöket, säger Ingrid Inga, styrelseordförande.

Anders Kråik, partiet Samerna, har tillsammans med Per Mikael Utsi, Guovssonásti på styrelsens uppdrag jobbat med ett förslag om utskott i Sametinget. 

Styrelsens tanke var att redan nu under plenum göra ett försök där ledamöterna får jobba i utskott och förbereda ärenden till plenum. Styrelsen såg det som brådskande för att hinna få med kostnader för utskottsarbetet i budgeten för nästa år.

De flesta ledamöterna var eniga om att utskott behövs, bland annat för att göra fler ledamöter delaktiga och för att arbetet i plenum ska bli effektivare.

Men kritik riktades just mot att det hela gått alldeles för fort och många ledamöter sa sig inte ha fått nån information om det här inför plenum.

 – Vi har i styrelsen varit eniga om att göra försöket och då hoppas man att man förankrar detta bakåt i sina partier. Det kanske inte har skett i den omfattningen som vi hade hoppats på, säger Samelandspartiets Ingrid Inga, styrelseordförande.

Plenum beslutade till slut att avsätta en timme åt att i grupper diskutera om hur utskotten skulle kunna fungera på Sametinget, bland annat efter ett inlägg av Lars Erik Fjällström från Landspartiet Svenska Samer.

- Debatten visade att många hade mycket åsikter om detta och då är det bättre att vi tar och diskuterar det i grupper så att styrelsen kan göra ett bättre jobb i framtiden, säger Lars Erik Fjällström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".