Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STAARE

Gränsbete vållar bekymmer för tinget

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 14.49
1 av 6
Kaffepausen ägnades till diskussioner. Här på bilden fr.v Anna Hövenmark, Jokkmokks kommun, Sara Larsson, Min Geaidnu, Anders Kråik, Samerna och Stefan Mikaelsson, Vuovdegat. Foto Thomas Sarri
2 av 6
Lars Anders Baer och Ingrid Inga överlägger. Foto: Thomas Sarri
3 av 6
Lars Jon Allas, Guovssonásti. Foto Thomas Sarri
4 av 6
Rundabordssamtal med stärkande kaffe Foto Thomas Sarri
5 av 6
Lars-Wilhelm Svonni och Bror Saitton. Foto Thomas Sarri
6 av 6
Tårta ger snabb energi? Foto: Thomas Sarri

Ja, nej eller mitt emellan? Förslagen var flera då sametinget debatterade hur man ska ställa sig till förslaget på renskötselkonvention.

Sametingets plenum har ägnat hela onsdagen åt att debattera förslaget på ny renskötselkonvention.

Regeringarna i Sverige och Norge har skrivit under konventionsförslaget och nu ska Sametinget ge sin syn på förslaget. Tillslut är det stortinget och riksdagen som ska besluta att göra en lag av förslaget.

Styrelsen föreslår Sametinget att förkasta konventionsförslaget och har lagt till en rad så kallade att-satser i sitt förslag. Bland annat att en konventionslag inte får strida mot Europakonventionen för mänskliga rättigheter.

Men styrelseordföranden Ingrid Inga har lämnat avvikande mening gentemot styrelsens förslag. Inga vill att tinget ska godkänna konventionsförslaget. Inga menar bland annat att konventionsförslaget bekräftar samerns ställning som urfolk. Genom att avslå konventionsförslaget så menar Inga att man tar bort alla möjligheter till en långsiktigt hållbar rennäring på ömse sidor av riksgränsen.

Lars Jon Allas, Guovssonasti, lade fram ett förslag tillsammans med partikollegorna Inger Baer Omma och Karin Vannar. De vill att tinget klart och tydligt ska besluta att förkasta konventionsförslaget, utan så kallade att-satser.

Allas har varit uppe i talarstolen med flera långa inlägg och påtalat hur han bland annat anser att konventionsförslaget strider mot de samiska rättigheterna.

Allas har ju som bekant drivit konventionsfrågan till Europadomstolen och menar att staterna inte har rätt att över huvudena på de renskötande samerna ingå ett avtal som sedan ska bli lag, eftersom rättigheterna tillhör renskötarna.

Lars-Anders Baer, Samelandspartiet, presenterade långt in i debatten ett kompromissförslag som liknade det beslut som Samernas Riksförbund tillslut antog på sitt landsmöte nyligen.

Baer vill att tinget ska besluta att inte acceptera förslaget i sin helhet och lägger sedan in ett antal villkor för att tinget ska kunna aceptera konventionsförslaget.

Ett av dessa villkor är att samebyar som inte är nöjda med fördelningen av betesmarker ska ha möjlighet att omförhandla de så kallade områdesprotokollen.

Men Allas vill absolut inte se någon kompromiss.

 – Det är ju frågan om våra rättigheter och om man lämnar något mellanting så kan myndigheterna tolka beslutet som de behagar, säger Allas.

Sammanfattningsvis kan sägas att dagens debatt på plenum inte lyder under partipiskan. I flera av partierna går åsikterna isär och allra tydligast kanske i Samelandspartiet. Ingrid Inga som vill godkänna förslaget bemöttes i talarstolen av partikollegan Sylvia Simma som absolut vill att det liggande konventionsförslaget ska förkastas. Lägg sedan till Lars Anders Baer från samma parti som förespråkade en kompromiss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".