Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Länsstyrelsen säger nej till gruva

Publicerat onsdag 27 oktober 2010 kl 14.26
Länsstyrelsen säger nej till gruva i Nukutusvaara. Foto: SVT

Länsstyrelsen vill inte att det bryts berg i Nukutusvaara, då Gábna sameby använder området som vinterbete. Men Sveriges geologiska undersökning tycker annorlunda. Ärendet ska nu prövas av regeringen.

I januari 2006 ansökte AB Vägentreprenader hos Sveriges geologiska undersökning, SGU, om att få starta gruvverksamhet i Nukutusvaara strax utanför Kiruna.

AB Vik ansöker om att få bryta två miljoner ton berg för ballastindustrin under en 20-årsperiod. På platsen har det tidigare förekommit gruvbrytning i dagbrott.

SGU har sedan bedömt att nyttjanderätt kan lämnas. SGU anser att området redan är påverkat av tidigare gruvverksamhet, att den planerade täkten ligger cirka 400 meter norr om samebyns vinterbetesområden och att det aktuella täktområdet inte utgör ett riksintresse för rennäringen.

Men länsstyrelsens rennäringsenhet säger nej, då området används av Gabna sameby som vinterbete. Dessutom finns en alternativ flyttled i i området.

Fler har fått yttra sig i frågan. Fastighetsverket har inga invändningar mot den planerade verksamheten. Samebyn och miljökontoret i Kiruna avstyrker däremot ansökan.

Ärendet hänvisas nu till regeringen för prövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".