Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

Flod av motioner till riksdagen

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 06.03
Riksdagsmotioner
(2:18 min)
Foto: Henrik Montgomery, Scanpix.

3199 förslag kom in när den allmäna motionstiden avslutades i riksdagen i går.
Det är 611 färre än i fjol.
Vi har tittat närmare på några av motionerna.

Vi börjar med folkpartisten Nina Lundström, med sverigefinsk bakgrund, som vill att rätten att få äldreomsorg på finska ska utvidgas att gälla även övrig vård och omsorg i de kommuner och landsting där det finns finsktalande personal. Dessutom vill Nina Lundström uvidga rätten till äldreomsorg på finska att gälla i hela Sverige. Socialdemokraterna Pyry Niemi, Sven-Erik Bucht och Raimo Pärssinen vill att det finska förvaltningsområdet utvidgas till hela Stockholms län, Malmö och Göteborg - men i ett längre perspektiv även hela Sverige.

Mindre varg
Moderaten Hans Wallmark anser att skolans skolundervisningen är bristfällig när det gäller Skånes och Lapplands historia.
Vad som hände när samerna och tornedalingarna försvenskades är en fråga som är dåligt belyst menar Wallmark som i en motion efterlyser mer forskning på det området. Moderata ledamöter har även flera motioner om rovdjur. Carl-Oskar Bohlin och Ulf Berg vill inte att några nya vargar ska inplanteras i Dalarna samt att vargjakten ska koncentreras till områden med fäbodjordbruk. Margareta Kjellin vill ha kortare handläggningstider för skyddsjakt av varg och Cecila Widegren föreslår att åteljakt på björn återinförs, bland annat för att minska riskerna för skadeskjutning.

Nej till uranbrytning
Sex ledamöter från Vänsterpartiet är oroade för att regeringen håller på att öpnna för uranbrytning i Sverige.
I en riksdagsmotion föreslår ledamöterna därför att uranbrytning klart och tydligt ska förbjudas i den svenska lagstiftningen.
De sex vänsterpartisterna vill också att kommunerna ska få rätt att säga nej till uranprospektering, en fråga som riksdagen så sent som i våras sa nej till. Samma ledamöter har också engagerat sig när det gäller den planerade gruvverksamheten i Kaunisvaara i Pajala kommun.
Ledamöterna är bekymrade över att gruvbolaget vill transportera malmen med lastbil till Svappavaara. De vill därför att regeringen tar fram kostnadsalternativ för järnvägstransporter från Kaunisvaara, antingen via Svappavaara eller Finland.

Utländska jägare
Moderaterna Saila Quicklund och Eva Lohman är kritiska till att utländska medborgare kan jaga småvilt fritt i den svenska fjällen.
Detta utarmar ripstammen och innebär en säkerhetsrisk när många jägare trängs på liten yta, menar de moderat ledamöterna som föreslår en uvärdering av tidigare fattade beslut i frågan.

Flyttning av Kiruna
Folkpartisten Gunnar Andrén anser att flyttningen av Kiruna stad är så unik att den bör upptas på Unescos världsarvslista.
Det skulle innebära att hela flytten kan dokumenteras via ekonomiskt stöd från EU. Sedan tidigare är 14 objekt i Sverige med på världsarvslistan, bland annat Laponiaområdet och Gammelstads kyrkby utanför Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".