Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Östersund

Nej till renskötselkonvention

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 06.13
Renskötselkonventionen
(1:48 min)
Lars Jon Allas, Guovssonásti. Foto Thomas Sarri

Sametingets plenum beslutade att helt och hållet förkasta förslaget på ny renskötselkonvention, som ligger till grund för lagstiftning om det gränsöverskridande renbetet.

Lars Jon Allas, var en av dem som lämnade ett motförslag, mot styrelsens förslag och fick gehör från plenum.
 – Detta ger en signal till riksdagen och regeringen att sametinget, det folkvalda organet, har sagt nej till konventionen, säger Lars Jon Allas.

Det finns ett behov
Britt Sparrock, Samelandspartiet, var besviken på samebyarnas vägnar att Sametinget helt förkastade förslaget på ny renskötselkonvention.
 – Jag hoppas att Sametinget nu jobbar för de samebyar som har ett behov av att hitta en lösning, säger Britt Sparrock.

Samelandspartiet var splittrat i frågan om renskötselkonventionen. Styrelsens ordförande Ingrid Inga ville från början att Sametinget skulle godkänna konventionsförslaget.

Lars Anders Baer föreslog en kompromiss som skulle innebära att Sametinget inte godkänner konventioneförslaget i sin helhet. Baers förslag liknade mycket SSR:s landsmötesbeslut om konventionsförslaget och innehöll en rad villkor för att Sametinget skulle godkänna konventionsförslaget.

Men förslaget från Lars Jon Allas, Karin Vannar och Inger Baer Omma fick stöd av plenum och beslutet lyder så här:

Sametinget beslutar att avstyrka att promemorian DS 2010:22 läggs till grund för lagstiftning. 

Ärendets gång är ju alltså att det av regeringarna undertecknade konventionsförslaget ska upp till beslut i Riksdag och Storting i Norge, för att utifrån det göra en lag som reglerar det gränsöverskridande renbetet.

Efter plenumsbeslutet reserverade sig tre ledamöter mot förslaget till förmån för Lars Anders Baers förslag. De tre var allihop från Samelandspariet; Ingrid Inga, Bror Saitton och Britt Sparrok. Samtidigt var det flera av Samelandspartiets ledamöter som stödde förslaget, bland annat tidigare sametingsordföranden Sylvia Simma.

Lars Jon Allas har gått till Europadomstolen angående renbeteskonventionen och han menar att det är till hans fördel att Sametinget förkastar renskötselkonventionen.

 – Jag har fått stöd från Sametinget som tycker som jag, det stärker mitt arbete och är en stor fördel för mig, säger Lars Jon Allas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".