Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
JÄMTLAND

DO överklagar domen mot Krokom

Publicerat måndag 1 november 2010 kl 10.47
DO Katri Linna. Foto: Jenny Jarnstedt.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, överklagar domen om diskriminering mot medlemmar i Jovnevaerie sameby. Tingsrätten friade Krokoms kommun - nu för DO frågan till hovrätten.

Det är den första rättsprocessen i sitt slag när DO för några år sedan beslutade att stämma Krokoms kommun för etnisk diskrminering av medlemmar i Jovnevaerie sameby.

Målet handlar om att samebyn inte fick yttra sig i bygglovsbeslut i kommunen som berör tre fritidshus vid Åkersjön. Det i kombination med att andra sakägare fick yttra sig gjorde att DO stämt kommunen för brott mot lagen om förbud mot etnisk diskriminering.

Men tingsrätten konstaterade att kommunen inte gjorde sig skyldig till diskriminering i och med bygglovsbeslutet.

I domen skrev tingsrätten att byggloven redan var klara och lagstadgade i de så kallade förhandsbeskeden. Förhandsbesked kan ges av tjänstemännen på kommunen i ett tidigt skede till de sökande, innan själva beslutet tas.

När sedan bygglovsbesluten togs av Krokoms kommun var det knappt några förändringar alls jämfört med förhandsbeskeden och det gick heller inte att pröva bygglovet mot miljöbalken eller plan- och bygglagen.

Tingsrätten skrev även i domen att sakägarkretsen under sådana här förhållanden kan inskränkas väsentligt vad gäller själva bygglovsbeslutet.

Mot den bakgrunden konstaterade tingsrätten att kommunen i anslutning till handläggningen av bygglovbesluten inte behövde bereda samebyn möjlighet att yttra sig.

Kommunen har menat att samebyn saknar renbetesrätt på de aktuella områdena. Men tingsrätten ifrågasatte inte renbetesrätten i området.

Kommunen ifrågasatte om samebyns medlemmar omfattas av lagen mot etnisk diskriminering, eftersom samebyn är sakägare i målet.

Tingsrätten slog fast att samebyn formellt sett är sakägare i målet, men också att de enskilda medlemmarna i samebyn ändå omfattas av lagen om förbud mot etnisk diskriminering.

I dag den första november är sista dagen att överklaga domen och detaljerna i överklagan väntas bli klara under eftermiddagen.

Jörgen Heikki, Stockholm
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".