Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Altaupproret

En timme ifrån militärt ingripande i Alta

Uppdaterat tisdag 2 november 2010 kl 19.00
Publicerat måndag 1 november 2010 kl 19.02
1 av 2
Fastkedjade. Foto: NRK.
2 av 2
Oslodemonstranter. Foto: NRK.

Nu 30 år efter Altaupproret bekräftar norska försvaret att de var beredda att bistå polisen med militär kraft mot demonstanterna. Bara en timme innan avfärd till Alta stoppade regeringen militären.

Demonstrationen började fredligt. Först klarade inte den lilla polisstyrkan av att få ordning på demonstranterna.

Vad demonstranterna var ovetande om var att regeringen förberedde sig för att stoppa aktionen med kraftigare tag. De planerade att stötta polisen med ett skyttekompani. Det var bara en timma från att bli verklighet.

– Vi hade högsta beredskap. Vi fick order om att sätta i gång, säger generalmajor Torkel Hovland Hovland.

Det var den socialdemokratiska regeringen i Norge som 1979 ville sätta in militär mot militanta samer under de så kallade Alta-demonstrationerna i Nordnorge.

Det avslöjar dåvarande försvarsministern Thorvald Stoltenberg. Samerna protesterade våldsamt mot regeringens planer att bygga ut Altaälven för kraftverksbygge. Stoltenberg säger till NRK att han hotade lämna sin post om aktionen blev av. Försvaret fick kontraorder i sista stund.

Stoltenberg lyckades enligt egen utsago övertyga Odvar Nordlis regering om att man inte kunde sätta in en värnpliktsarmé mot det egna folket och att en sådan aktion skulle skada det norska försvaret. Stoltenberg hade tidigare hösten 1979 utsetts till försvarsminister, hans första ministerpost.

Demonstrationerna var omfattande, delvis våldsamma och inte bara samer utan också miljövänner deltog. Förutom fredliga aktioner som hungerstrejker och demonstrationer genomförde en mindre grupp samer en symbolisk brosprängning. Gruppen greps och dömdes senare till sex månaders fängelse.

Trots de fleråriga protesterna byggdes kraftverket till slut. Altademonstrationerna brukar ändå ses som en vändpunkt i den nordiska samepolitiken och anses vara en av orsakerna till att det inrättades sameting både i Norge och Sverige.

Thorvald Stoltenberg som senare var både utrikesminister och FN:s flyktingkommissarie är pappa till statsminister Jens Stoltenberg.

NRK Sámi Radio & TT

Mer om Altaupproret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".