Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Konflikten stärkte samerna i Norge

Publicerat tisdag 2 november 2010 kl 10.54
Carsten Smith i Utblick Sápmi 20091018
(6:15 min)
Carsten Smith. Foto: A-M Ahlén.

Även om dammen, trots kraftiga protester, byggdes anses konflikten ha lett till en vändpunkt för det samiska folket i Norge.

Altakonflikten pågick mellan 1979 till 1981 och gällde byggandet av ett vattenkraftverk och kraftverksdamm vid Altaäleven. Parterna var framförallt samiska aktivister och norska staten. 

Utanför det norska Stortinget hungerstrejkade en grupp samiska aktivister i januari 1981. Hungerstrejken slutade i och med att norska regeringen tillsatte samerättsutredningen, som leddes av juristen Carsten Smith. Samerättsutredningens arbete resulterade i att samernas rättigheter skrevs in i grundlagen.

Detta ledde till Sametingets etablering, Norges ratificering av ILO 169 och utvecklingen av samiska media. Detta kan uppfattas som kompensation för samerna förlorade och för att norska staten ville förbättra sitt rykte.

 Samerättsutredningen leddes av juristprofessorn Carsten Smith.

– Altakonflikten hade den funktionen att de norska myndigheterna klart insåg att man behövde komma till beslut i de frågor som förelåg och inte minst ta de rättsliga frågorna på fullt allvar. Det bidrog starkt till att sätta igång den process, som gick ganska fort under 1980-talet och som har gått vidare nu in på 2000-talet, säger jurist professor emeritus Carsten Smith.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".