Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samer tar mer plats i det svenska samhället

Publicerat fredag 7 januari 2011 kl 08.00
De känns ju trevligt
(1:38 min)
Lars-Nila Lasko

Och en av dem är Lars Nila Lasko som fått en viktig uppgift i det svenska rättssystemet.

– Ja det känns trevligt, jag är ju själv jurist och fastighetsrätt är ett av mina specialämnen, så är jag same desutom. Jag hoppas, även om jag skall vara neutral att jag kan tillvarata samiska intressen när det gäller mark och vatten i Norrland. Det på ett bättre sätt än tidigare.

Lars Nila Lasko är den första samiska ledamoten i Fastighetsdomstolen för Norrbotten. Varje län har en tingsrätt som är fastighetsdomstol. Fastighetsdomstolarna handlägger fastighetsbildningsmål, expropriationsmål, tomträttsmål och vissa övriga mål med fastighetsrättslig anknytning.

– Så fort man inte är ense mellan enskilda och staten eller om någon form utav rätt som har med land och vatten att göra, så går den till fastighetsdomstolen.

För att få helhetsperspektiv på olika mål så är det viktigt att ha minoritetsrepresentation i olika rättinstanser, säger Lasko.

– Att det också finns representanter från minoriteter och speciellt då i domstolar i norr. Det gäller inte fastighetsdomstolen enbart, men jag tror också att i Tingsrätterna och Länsrätterna, så bör det finnas samisk representation.

Då Herredsrätten fanns så hade man samiska domare, i form av nämndemän, men också samiska domstoler, säger Lasko.

– Det fanns tidigare samiska domstolar, och samisk represtation i domstolar inom sameområdet och övrigt Norrland, det var till och med inskrivit i Lappkodicillen från 1751.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".