Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Utskott i Sametinget splittrar styrelsen

Publicerat fredag 21 januari 2011 kl 09.23
Oenighet i styrelsen
(1:46 min)

Sametingets styrelse, som haft möte i veckan, har inte lyckats enas i frågan om politiska utskott i Sametinget. Frågan om ett rennäringsutskott vållade problem och inget beslut togs.

Sametinget jobbar mot att inrätta särskilda utskott och nämnder, för att på så sätt stärka det politiska arbetet.

 – Tittar man på vad som har hänt sen 1993 då Sametinget etablerades så ser man att myndighetsdelen har ökats och fått många fler uppgifter och det är ju bra. Men i den folkvalda delen har det inte hänt speciellt mycket, säger styrelseordförande Ingrid Inga.

De första nämnderna som ledningen med Samelandspartiet, Samerna och Guovssonasti i spetsen, föreslår är en språknämnd och en rennäringsnämnd. Det sistnämnda vänder sig Jakt-och fiskesamerna emot.

– Det finns ju ingen grund för ett sånt förslag överhuvudtaget eftersom Sametingets plenum tagit beslut om en näringsnämnd och nu kommer man med en rennäringsnämnd. Det är ju den här gamla politiken att de bara finns en näring, rennäringen och nu vill man ytterligare förstärka den ensidiga syn som man har på samer och näring, säger Håkan Jonsson, Jakt-och fiskesamerna.

– Vi har sagt i våra interna diskussioner att de är okej att vi börjar med
rennäringsnämnden som ett första steg men att den ska utvidgas till näringsnämnden, säger Ingrid Inga.

Sara Larsson från Min Geaidnu vill se en lösning med en heltidsarvoderad styrelse där styrelseledamöterna fungerar mer som ministrar med olika ansvarsområden. Hon tycker det är märkligt hur man hanterar frågan i styrelsen 

– Det finns ingen vilja att samarbeta från dom här tre styrande partierna.

Är de något som förvånar dig?

– Både ja och nej. Med tanke på hur de gick till när dom tog makten så förvånar de ju inte särkillt mycket, men de som förvånar mig är att man inte tar den här chansen när man har en styrelse där alla partier är representerade. Vi kan skapa enigt väldigt tydliga breda överenskommelser och bli starka gentemot regeringen, säger Sara Larsson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".