Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samernas riksförbund

"Domen är till rennäringens fördel"

Publicerat tisdag 25 januari 2011 kl 18.28
Jörgen Jonsson om Ruvhten dommen
(1:15 min)
SSRs ordförande Jörgen Jonsson

Samernas Riksförbunds ordförande Jörgen Jonsson är lättad över att Ruvhten Siijte vann mot de markägare som hade höga skadeståndskrav om samebyns renar vistas på deras marker. Han tror att det kan stärka andra samebyar i liknande situation.

– Det är en positiv dom för rennäringen som helhet. Det här påverkar ju inte bara Ruvhten Siijte utan det påverkar alla samebyar som har en dom på marker där de inte har renbetesrätt och där det finns risk att renen kommer in på de här privata markerna.

Markägarnas krav var att samebyn skulle betala vite om 100.000 kronor varje gång en ren vistades på deras marker, men i domen framgår det att renägaren ska ges möjlighet att ta bort renarna i enlighet med rennäringslagen. Det ser Jörgen Jonsson positivt på.

– En dom som talar till fördel för rennäringen, det är naturligtvis positivt. Det här är ju bara en hänvisning till rennäringslagen. Vi är otroligt lättade över att det är Länsstyrelsen som ska hantera det här via rennäringslagen. Den reglerar ju bland annat strikt skadeståndsansvar för renägaren, om renen skulle åsamka skada på marker när renskötseln inte är tillåten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".