Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtland

Renskötare misstänks för djurplågeri

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 13.42
En renskötare anmäls till åklagare efter att ha nackstuckit en ren innan slakt. Arkivfoto: Alexander Linder.

Länsstyrelsen anmäler en renskötare i Jämtland till åklagare efter att personen utfört ett nackstick vid slakt av en ren. Mannen menar att han inte visste om att det var olagligt.

Under en renskiljning i slutet av januari 2011 gav mannen en ren ett nackstick med kniv. Länsstyrelsens djurinspektör såg hela händelseförloppet.

För oddasat.se berättar renskötaren att renen skulle dras till ett speciellt hägn för att där slaktas till husbehov.

Men planerna fick ändras, enligt mannen cirka 50-70 meter från hägnet.

– Det var mycket hundar runtomkring och renen blev stressad och motsträvig. Den tvärstannade. Man vill ju inte ha stressmak på köttet. Det var helt klart befogat med ett nackstick, säger han.

Dessutom säger han sig inte ha vetat om att det var olagligt att göra nackstick. Han tycker att samma regler som i Norge, där det är tillåtet, borde gälla även i Sverige.

– Jag tycker att det är löjligt. Jag är varken den första eller sista som har gjort nackstick. Det är mer effektivt än bultpistol, säger renskötaren.

Enligt Statens jordbruksverks föreskrifter ska bultpistol eller kulvapen användas vid bedövning av renen och därför har länsstyrelsen anmält renskötaren till åklagare. Länsstyrelsen hänvisar också till djurskyddslagen där det bland annat står att djur vid slakt ska skonas från onödigt obehag och lidande.

– Vi gjorde en kontroll och då skedde det här mitt framför ögonen på djurinspektören. Eftersom det är förbjudet med nackstick är vi skyldiga att göra en anmälan, säger biträdande länsveterinär Åsa Regnander-Dahl.

Varför är det olagligt?

– Risken med metoden är att renen inte blir bedövad, utan bara totalförlamad och fortfarande vid fullt medvetande, säger hon.

Enligt Åsa Regnander-Dahl är det första gången som länsstyrelsen i Jämtland gör en sån här anmälan. Länsstyrelsen har ansvarat för djurskyddet i cirka två år. Innan dess var det kommunens ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".