Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Varje språk i världen är viktigt

Publicerat måndag 21 februari 2011 kl 14.17

I dag är den internationella modersmålsdagen. Något som uppmärksammas runtom i Sverige och världen. Hälften av världens omkring 6.000 språk är hotade, däribland alla de samiska språken.

– Varje språk är en unik meningsskapande källa till förståelse inför världen och för att uttrycka förståelse om världen, säger UNESCOs general direktör Irina Bokova i ett meddelande från UNESCO och hon fortsätter:

– Vi måste använda den kraft som utvecklingen för med sig till att skydda visionen om en värld med mångfald, samt främja alla källor till kunskap och uttrycksformer.

En anledning till att internationella modersmålsdagen skapats är just för att poängtera hur viktigt det är med en mångfald av språk och att alla har rätt att läras sig och få använda sitt modersmål - i alla tänkbara sammanhang - en rättighet som borde vara självklar för många, men som långt ifrån är det. Forskningen visar nämligen att barn som får mycket undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan och de blir ofta bättre på andra språk.

I Sverige talas omkring 150 till 200 modersmål. Störst är svenskan med ungefär 8 miljoner modersmåls talare, näst störst finskan med ca 300.000 modersmåls talare. Många modersmål har bara ett par hundra talare i Sverige, som de afrikanska språken woolof eller mandinka, enligt Institutet för språk och folkminne.

Tema för årets modersmålsdag är informations- och kommunikationsteknik, eftersom IT är viktiga värktyg för att lära, använda och utveckla språk.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".