Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
PLENUM I SUNDSVALL

Dragkamp om sametingets pengar väntar

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 08.30
Sametingets kanslichef Patrik Kansa. Foto: A-M Ahlén.

Sametingets styrelse vill öka politikernas inflytande. Pengar ska därför flyttas från kansliet till parlamentet. Personalen och oppositionen stretar emot - nu ska frågan avgöras.

Sametingets plenum i Sundsvall har precis inlett debatten om veckans kanske hetaste fråga, nämligen budgeten för 2011.

Förra året beslutade sametingets plenum om en budget på åtta miljoner kronor för den folkvalda verksamheten i sametinget medan kansliet fick 26 miljoner.

Nu vill sametingets styrelse göra en rejäl omprioritering, bland annat genom att inrätta tre politiska nämnder direkt underställda parlamentet: näringsnämnden, rennäringsnämnden och språknämnden till en kostnad av 1,5 miljoner kronor.

För att bekosta detta föreslår styrelsen att budgeten för den folkvalda delen ökas till 8,7 miljoner kronor, samt att en besparing på 1,2 miljoner får disponeras av styrelsen.

Styrelsen föreslår att kansliets budget minskas till 25,6 miljoner kronor.

Sametingets opposition har protesterat kraftigt mot styrelsens förslag, som de anser varit dåligt förberett och saknat konsekvensanalyser.

Frågan ställdes på sin spets när oppositionen flera gånger lämnade styrelsemöten där frågan behandlades.

- De har ett väldigt dåligt arbetssätt. De har oförberedda ärenden som inte är förankrade i kansli och övriga partier. De lyssnar inte på oss och har ingen vilja att samarbeta. Vi kan inte sitta still och måste därför agera, sa Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna till oddasat.se.

Sametingets styrelse har med sitt budgetförslag också dragit på sig kanslichefen Patrik Kansas missnöje, som befarar att upp till fyra tjänster kan försvinna från kansliet.

Sametingets styrelse vill nämligen satsa pengar på att inrätta en samisk språknämnd, samiska läromedel och alfabetiserings- och språkrevitaliseringsåtgärder.

För att finanisera detta vill sametingets styrelse minska anslaget till de samiska språkcentrumen i Tärnaby och Östersund med 1,5 miljon kronor.

Kanslichef Kansa skriver i ett yttrande att förslaget hotar minst två av fem tjänster i de samiska språkcentrumen.

Styrelsen vill också minska budgeten för sametingets uppföljningsansvar av den nya minoritetsspråkslagen från 2,2 miljoner till 900 000 kronor.

Detta menar Kansa är öronmärkta pengar från staten som inte får röras.

Nu får frågan sitt avgörande när sametingets 31 ledamöter ska säga sitt, först när det gäller budgeten, därefter om inrättande av nämnderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".