Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
public service

Samiskan viktig för SVT

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 21.16

SVT har idag lämnat in underlag till kulturdepartementet inför den stundande prövningen av public service tillståndet. Där lyfter SVT fram sina sändningar på samiskan och de andra nationella minoritetsspråken, något som kommersiell TV inte satsat på.

SVT vill bland annat verka för att synliggöra minoriteter i den allmänna programverksamheten och satsa på minoritetsspråksbarnprogram:

”SVT genomför för närvarande en utredning om hur minoritets och teckenspråksutbudet kan utvecklas. En prioritering står dock klar: När det gäller dessa språk fokuserar SVT särskilt på att utveckla barnprogrammen. SVT har därför under de senaste åren bedrivit ett omfattande utvecklingsarbete på just barnområdet. Minoritetsspråksprogrammen för barn har dessutom fått en betydande, naturlig och självklar plats i Barnkanalen”.

Minoritetsspråksmaterial på webben är särskilt viktigt, eftersom allt fler väntas använda webben och mobilen för att titta på SVTs program.

”Webben utgör en viktig plattform i arbetet med att tillgängliggöra utbudet och för att erbjuda tilläggstjänster, såsom extramaterial till SVT:s barnprogram. Programbolagens hela utbud för dessa målgrupper finns tillgängligt på webben inom ramen för svt.se och SVT Play. Alltmer av bolagens utbud för olika språkgrupper görs också tillgängligt via mobilen.”

SVT vill också ”undersöka möjligheterna att utnyttja den nya avtalslicensen för att tillgängliggöra arkivmaterial på minoritetsspråk på webben”.

I dokumentet framhåller också SVT att hög kvalité på minoritetsspråksprogram är viktig, även om det kostar. Eftersom ”det är just för ändamål som dessa som public service har skapats”.

Läs SVTs skrift till Kulturdepartementet:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".