Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Lappland

Misstanke om illegal förföljelse

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 13.24
Ett havsörnbo i Lappland. Foto: Alexander Linder.

Antalet havsörnshäckningar i Lappland under 2010 är i stort sett lika många som året före. Inventeringarna visar också att det finns anledning att misstänka att illegal förföljelse förekommer, menar forskare.

Under sommaren 2010 genomfördes inventeringar av havsörnsrevir i Lappland och inre Norrbotten. Totalt rörde det sig om 82 revir.

I revir med bedömt intakta par var häckningsutfallet 60 procent. En förbättring jämfört 2008 (42 procent) och 2009 (56 procent). Och nära nivån under de närmast föregående åren dessförinnan (60-66 procent)

– Det var ett rätt normalt år för Lappland, sammanfattar Björn Helander, projektledare i Svenska naturskyddsföreningen.

Enligt Björn Helander äter havsörnen i Lappland till exempel gädda, lake, renkadaver och olika andfåglar.

Men det finns trots allt orosmoln även på havsörnens himmel. Enligt Björn Helander är en anmärkningsvärd stor andel revir, som nyligen varit bebodda, numera öde.

– Det är lite märkligt att revir som är jättebra har lämnats. Det är underligt, normalt sett är det inte så. Med bra revir menas bland annat att gädda finns inom rimligt håll, säger han.

Att nyligen aktiva revir står tomma och att ensamma havsörnar uppträder i gamla revir kan vara en indikation på förhöjd dödlighet i beståndet under de senaste åren. I rapporten från sommarens inventeringar skriver Björn Helander bland annat: 

"Det finns anledning att misstänka illegal förföljelse när detta upprepas inom samma revir. Denna situation bör noga följas vidare."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".