Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
PLENUM I SUNDSVALL

Kompromiss i budgetfrågan

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 14.30
1 av 5
Presidiet förbereder sig medan ledamöterna förhandlar. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
2 av 5
Marita Stinnerbom kom med förslag som plenum antog. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
3 av 5
Presidiets ordförande Stefan Mikaelsson klubbar igenom budgetbeslutet. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
4 av 5
Förhandlingar. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
5 av 5
Plenum var slutligen redo för budgetbeslut. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.

Efter två dagars debatt faställde plenum idag budget för 2011. Resultatet blev en kompromiss.

Det var redan från början upplagt för en totalkonfrontation när sametinget i dag skulle behandla budgeten för 2010.

I fokus stod ett överskott på 1,2 miljoner kronor - ska sametingets politiker kunna använda dessa för att exempelvis inrätta politiska nämnder, eller ska kansliet förfoga över pengarna?

Dessutom fanns olika syn på hur sametingets minoritetsspråkspengar skulle fördelas.

Sametingets opposition har protesterat kraftigt mot den politiska ledningens (Samelandspartiet, Samerna, Guovssonásti) budgetförslag som de anser varit dåligt förberett och saknat konsekvensanalyser, speciellt när det gäller inrättandet av politiska nämnder.

Frågan ställdes på sin spets när oppositionen flera gånger lämnade styrelsemöten där frågan behandlades.

Dessutom har sametingets kanslichef Patrik Kansa i en skrivelse till sametingets politiker påpekat att budgetförslaget hotar fyra tjänster inom kansliet, varav två inom samiska språkcentrumen i Östersund och Tärnaby.

Budgetdebatten i plenum visade också på en splittring inom ledningsalliansen när Lars-Jonas Johansson, Samerna, befarade att ledningens budget innebär mindre pengar för sametingets språkcentrum i Tärnaby och Östersund.

- Jag är ingen siffernörd men nu håller vi på att bli dragna vid näsan. Till min stora fasa vill styrelsen dra bort pengar från språkcentrumen. Jag tänker inte stillasittande sitta här och rösta för att ta bort instrumenten för språkcentrumen, sa Johansson.

Styrelseledamoten Per Mikael Utsi, Guovssonásti, tillika ordförande i sametingets språkkommitte, gav i ett anförande bakgrunden till ledningsalliansen prioriteringar. Han påpekade att mycket av kritiken byggde på missförstånd och bristande kommunikation.

- Vi har inga ambitioner att göra inskränkningar i personalstyrkan, sa Utsi, något som även styrelseordförande Ingrid Inga poängterade.

- Senaste åren har vi prioriterat kansliet och det har gett nyanställningar. Det har gjorts på bekostnad av den folkvalda delen. Vi har nått en punkt där vi måste se över en ökning för de folkvalda delen, bland annat med tanke på viktiga reformer vi står inför, sa Anders Kråik, Samerna.

När det var dags att gå till beslut fanns det två huvudförslag till beslut: ledningsalliansens och från tre oppositionspartier.

Ledningen vill öka budgeten för den folkvalda delen till 8,7 miljoner kronor, samt att en besparing på 1,2 miljoner får användas efter beslut från plenum i maj.

Detta ville oppostionen att kansliet skulle förfoga över.

Ledningen ville också omfördela sametingets minoritetsspråkspengar, vilket bland annat Lars-Jonas Johansson befarade skulle slå mot sametingets spårkcentran.  

Oppositionens budgetförslag innebar samma summa till språkcentrumen.

Plenums beslut blev därefter en kompromiss där oppositionens grundbudget antogs,  men med röstsifforna 15-12 beslutades att plenum vid nästa möte i maj beslutar hur överskottet fördelas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".