Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
NORDMALINGSMÅLET I HÖGSTA DOMSTOLEN

Tung nota i renbetestvist

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 07.25
Kostnaderna för nordmalingsmålet
(2:04 min)

Runt 19 miljoner kronor. Så ser slutnotan ut för nordmalingsmålet som nu avslutats i Högsta domstolen. Utgången av målet är avgörande för vem som får stå för kostnaderna.

 – Det rör sig om väldigt stora belopp, en bra bit över tio miljoner, säger samebyarnas advokat Camilla Wikland.

Rättegångskostnaderna fram till högsta domstolen är redan på drygt 12 miljoner och omgången i HD nu kostar ytterligare sju miljoner. Alltså totalt 19 miljoner.

Om samebyarna förlorar i högsta domstolen kommer de att förutom sina egna rättegångskostnader även tvingas betala markägarnas rättegångskostnader i Tingsrätt, Hovrätt och i Högsta domstolen.

 – Parten som förlorar kommer ju som huvudregel stå för motpartens rättegångskostnader, säger Camilla Wikland och menar att det i dagsläget är oklart hur samebyarna ska få fram pengar om de förlorar.

 – Det skulle ju röra sig om rättegångskostnader för motparten i tre instanser och det rör sig som sagt om många miljoner kronor, det finns inte någon klar finansiering för det idag.

I Tingsrätt och Hovrätt har fastighetsägarna redan fått betala samebyarnas rättegångskostnader fullt ut eftersom de förlorat. Så blir också fallet i Högsta domstolen om samebyarna vinner framgång.

Till skillnad från samebyarna har fastighetsägarna ekonomiskt stöd genom bidrag från Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Deras advokat Nils Rinander säger att fastighetsägarna har en självrisk, men försäkringarna är redan enligt Rinander förbrukade.

 – Medlemsorganisationen LRF och Skogsägarna har förklarat sig ställa upp och stötta sina medlemmar här.

Nils Rinander anser det inte rimligt att det ska kosta så mycket som 19 miljoner för en sådan här process.

 – Som jag uttryckt mig är jag lite kritisk mot hur vidlyftig processen har blivit. Hade man koncentrerat sig så hade man kunnat komma ner på en mycket måttligare processkostnad. Här faller en viss skugga på underrätterna som inte har förberett målet riktigt, säger Rinander och menar att de har släppt fram material utan att läsa handlingarna.

 – Hade man gjort det kunde man städa bort punkter där vi egentligen inte varit oeniga med samebyarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".