Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LOJAKT 2011

Minskad jakt på många håll

Publicerat fredag 25 februari 2011 kl 12.26
Foto: Jan Collsiöö/Scanpix

Lojakten minskas kraftigt i vinter. I renskötsellänen får 87 djur fällas, att jämföras med förra vinterns 127. Jämtland får oförändad jakt medan största minskningarna sker i Norrbotten och Dalarna.

Inventeringarna visar att lodjursstammarna minskat kraftigt de senaste två vintrarna och når precis upp till riksdagens minimimål om 250 familjegrupper.

Det här får också konsekvenser för jakten, som i renskötselområdet nu för första gången har beslutats av respektive länsstyrelse.

Men länsstyrelserna gör skilda bedömningar av jakten.

I Norrbotten har stammarna minskat ganska beskedligt - trots det minskar jakten från 24 till fem djur.

- I Norrbotten ligger lodjursstammen strax under det förvaltningsmål på 35 lodjurföryngringar som finns för länet. Det måste samtidigt finnas ett utrymme för skyddsjakt på utpekade skadegörande lodjur. Licensjakten i länet måste därför bli mycket begränsad i år, säger Britta Wännström, chef för miljöavdelningen på Länsstyrelsen.

I Jämtland däremot tillåts jakt på 60, oförändrat sen förra vintern, trots att lostammen nästan har halverats de senaste åren och är nästan nere på samma nivå som i Norrbotten.

I Västerbotten, som har en mindre stam än Norrbotten, tillåts jakt på åtta lodjur, även det en kraftig minskning.

I Dalarna får två lodjur skjutas, 16 färre än förra vintern.

Enda renskötsellänet där jakten ökar är Västernorrland.

Utanför renskötselområdet får 30 djur skjutas och trots att jakten minskar är Naturskyddsföreningen kritisk.

- Lodjursstammen har minskat stadigt de senaste åren. Beslutet är ytterligare ett bevis på att regeringens rovdjurspolitik sätter svenskarnas naturintressen i andra hand. Regeringens fortsatta eftergift för rovdjursjaktens intressenter speglar en föråldrad syn på naturen och samhället, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Lojakten i norr

Så fördelas jakten, 2010 års siffror inom parentes:
Norrbotten 5 (24)
Västerbotten 8 (35)
Jämtland 60 (60)
Västernorrland 12 (8)
Dalarna 2 (18)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".