Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vargens värde högre än kostnaden

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 08.12
Så mycket är vargen värd
(1:40 min)
Skandinavisk varg är mycket värd. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio.

Trots att den svenska rovdjurspolitiken kostar mer än 150 miljoner kronor per år är det ändå värt fem till tio gånger mer att ha rovdjur än att inte ha det. Det visar en enkät som Sveriges Lantbruksuniversitet gjort.

Göran Bostedt, som är docent i naturresursekonomi vid SLU i Umeå Umeå, har frågat över 11.000 personer, som bor framför allt i norra Sverige, om vad det är värt att ha rovdjur i kronor och ören.

- Om man ser det som ett samhällsekonomiskt projekt, så har vi en väldigt stor och difus grupp vinnare. Och en liten, klart definierad grupp förlorare.

Det sammanlagda värdet av att ha rovdjur i Sverige, enligt dom uppsatta målen, är fem till tio gånger större än kostnaderna. Det menar alltså Göran Bostedt.

- Vi har en betalningsvilja på lite drygt 100 kronor per person.

Vad Göran och hans kollegor har gjort är att skicka ut en enkät till över 11.000 personer för att få reda på hur mycket dom värderar att ha rovdjur i Sverige. Det här gjorde man på kommunnivå för att undersöka attityder på glesbygden, i norrlands inland och i Dalarna.

120 kronor per person och år är vad männsikorna som var med i undersökningen 2003 var villiga att betala i medeltal i hela landet. Men betalningviljan skiljer sig; där det finns mycket rovdjur som varg är betalningsviljan lägre menar Göran Bostedt.

Lägst är betalningsviljan i Jämtland, där är man bara villig att betala 57 kronor per person och år och högst - i det specialundersökta området - är den i Västernorrland, där man är beredd att betala en hundlapp jämt för att ha tex vargen kvar.

Och Göran Bostedt tror att det är viktigt att man tar hänsyn till ekonomiska aspekter när man utformar rovdjurspolitiken.

- För att projektet ska gå i hamn är det viktigt att ersättningsnivåerna är korrekta.

Du kan själv läsa den vetenskapliga rapport som Göran Bostedt skrivit och andra rapporter som handlar om varg på sverigesradio.se/varg 

Reporter: Joacim Lindwall

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".