Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Palmes betydelse för samepolitiken

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 14.47
"Vi mottogs mycket hjärtligt".
(1:58 min)

Idag är det 25 år sedan mordet på Olof Palme. Under den forne statsministerns regeringstid ändrades synen på samerna. Det menar samiske samhällsforskaren Lars Thomasson.

I egenskap av viceordförande i Svenska Samernas Riksförbund mötte Lars Thomasson Olof Palme i början av sjuttiotalet. Thomasson berättar att de mottogs hjärtligt och han tycker att besöket var lyckat.

 – Det var mycket betydelsefullt för det var första gången och vi bedömde det så att vi hade fått visa upp oss.

Thomasson säger vidare att synen på samerna vid den tidpunkten var att det är en grupp människor som är likadana allihopa.

 – Här fick statsministern då träffa en grupp människor som var och en kunde visa upp ett individuellt ansikte, säger Lars Thomasson.

Under mötet begärde Svenska Samernas Riksförbund en utredning om alla samer och då var det de icke renskötande samernas problematik man ville lyfta fram.

Det gav ett praktiskt resultat. Under Olof Palmes regeringstid tillsattes sameutredningen och pågick mellan 1971 och 1974.

 – Det var den första utredningen som skulle behandla också samer utanför rennäringen. Alla andra utredningar hade bara rört frågor kring renskötsel. Så det var ju ett viktigt resultat tycker jag. säger Lars Thomasson

Och vad ledde det fram till då?

 – Det beredde marken för det som sedan blev Sametinget, med synen på samerna som ett folk och inte bara en näringsgrupp, säger Lars Thomasson.

Men hade han någon betydelse för samepolitiken?

 – Det är väl en betydelse att man lyfter fram samefrågorna till utredning.

Lars Thomasson berättar också att syftet var att från samiskt håll komma till tals och att få en samtalspartner. Och det menar han att samerna fick vid det här tillfället och även senare genom Sametinget.

 – Det är väldigt viktigt för förr så fanns det grupper som kunde säga att, på oss är det ingen som hör och vi har ingen möjlighet att komma fram. Men nu har alla samer i alla fall ett forum där de kan mötas, säger Lars Thomasson.

Många minns mordet

I dag är det exakt 25 år sedan mordet på Olof Palme och än i dag minns många hur dom fick beskedet att Olof Palme var död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".