Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Markanvändning efter samebyns önskemål

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 07.04
Saarivuomas dievát projekt
(1:50 min)
Åsa Larsson Blind projektkoordinator i Saarivuoma sameby menar att målet är att få till en förvaltningsplan för samebyns område. Foto: Lisa Utsi

I Saarivuoma sameby ska man ta reda på hur man kan nyttja sina marker på ett långsiktigt sätt. Det är del i ett projekt som ska se över hur rennäringen kan anpassa sig till klimatförändringarna.

Saarivuoma samebys projekt är ett av sju som ingår i sametingets livsmiljöprogram Eallinbiras som ska arbeta med att se över hur rennäringen ska kunna anpassa sig till kommande klimatförändringar.

Det stora målet med projektet menar Åsa Larsson Blind som är projektkoordinator i Saarivuoma sameby är att få till en förvaltningsplan för samebyns område.

- Och det ska innefatta naturresurser och även kulturen. Så det vi långsiktigt syftar till är att skapa en samisk förvaltningsprincip.

Det handlar till exempel om hur man långsiktigt ska förhålla sig till terrängkörning för att långsiktigt kunna nyttja markerna.

Genom miljöprogrammet vill sametinget sätta upp mål för en hållbar och livskraftig samisk livsmiljö. Regeringen har anslagit 10 miljoner kronor till Sametingets program och Saarivuoma sameby har beviljats 800 000 kronor för att genomföra sitt projekt fram till september 2012.

Åsa Larsson Blind menar att ingen annan gjort något liknande tidigare och ambitionen med projektet är att ta fram livsmiljömål för samebyn. Upprinnelsen till projektet förklarar hon med att samerna ska ha större möjlighet att påverka marknyttjandet.

- I stort är det här projektet en början till att vända på utvecklingen. Idag ser det ju ut så att samebyarna tvingas reagera på så många olika saker som läggs på utifrån.

Det handlar, menar Åsa Larsson Blind, om bestämmelser och regelverk och intressen som kommer in på markerna. I projektet vill Saarivuoma sameby vända på det och börja fundera på hur de skulle vilja att saker och ting hanteras och styrs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".