Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

SSR: "Ett märkligt resonemang"

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 15.02
Lodjursriven ren i Rans sameby söder om Vindeln. Bilden är tagen tisdag eftermiddag den 1 mars.

Rans sameby har fått avslag på sin ansökan om skyddsjakt på ett lodjur. Länsstyrelsen motiverar beslutet med att licensjakten har börjat idag. Ett märkligt resonemang, tycker SSR.

Enligt Rans sameby har ett lodjur orsakat stora problem i samebyn under några månader. Därför har man ansökt om skyddsjakt, men alltså fått avslag av länsstyrelsen i Västerbotten. Argumentet är att licensjakten, som har startat den 1 mars, kan användas i stället.

– Det är rent bedrövligt. Såna djur som är problemdjur ska kunna tas bort i första hand. Vi ska överklaga det här, säger Per-Mikael Jonsson, ordförande i Rans sameby.

Enligt Per-Mikael Jonsson driver lodjuret renar.

– Vi har inte hittat så värst många rivna renar. Men hjordarna skingras och det leder till merarbete. Vi befarar också att fler renar har dödats, säger han.

Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist i Svenska samernas riksförbund, har kontaktats av samebyn och snart ska en överklagan lämnas in till Naturvårdsverket.

– Vi tycker att det är ett märkligt resonemang som länsstyrelsen har. Skyddsjakt är en sak och licensjakt en annan. Det är inte säkert att man skjuter just den skadegörande individen under licensjakt eller ens ett lodjur i det aktuella området. Om ett lodjur fälls utanför Umeå så gynnas ju inte samebyn av det, säger hon.

En annat argument är detta:

– Vid licensjakt är man beroende av andra jägare om man inte har jakträtt i området. Vid skyddsjakt får den som ansökt utföra jakten.

Är det vanligt med ett sådant argument som länsstyrelsen har?

– Vi har sett den tendensen sedan länsstyrelsen tog över förvaltningen. Man tror att man kan reglera skadebilden genom licensjakt. Det kan man göra till viss del, men det behöver ju inte falla ut på bästa sätt, säger Jenny Wik Karlsson.

Michael Schneider på länsstyrelsens naturvårdsenhet säger så här:

– Vi vill att man använder licensjakten om det går. Det är det vanliga sättet att förvalta en rovdjursstam på. Skyddsjakt sker när licensjakt inte är tillåtet eller om det är väldigt brådskande.

Enligt Michael Schneider har ett lodjur nyligen påskjutits i kustområdet, men ännu inte hittats. Eftersök pågår. Om den avräknas innebär det att kvoten fylls. Det skulle i så fall innebära att licensjakten i kustområdet är över och att länsstyrelsen återigen kan ta ställning till skyddsjakt eller inte i Ran.

– Då måste det i så fall komma in en ny ansökan om skyddsjakt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".