Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
RUVHTEN SIIJTE

SSR kommenterar inte miljonböter för renägare

Publicerat onsdag 2 mars 2011 kl 17.29
SSRs ordförande Jörgen Jonsson uttalar sig inte angående Ruvhten Siijte

Svenska Samernas Riksförbund vill inte kommentera Förvaltningsrättens dom som innebär att sex renägare inom Ruhvten Siijte måste betala böter på totalt 1,5 miljoner kronor.

 – Jag går ju inte in och kommenterar det enskilda fallet, säger förbundsordföranden Jörgen Jonsson.

Jonsson menar vidare att samebyarna har att hålla sig till det högsta fastställda renantalet. Han anser att utifrån det är det samebyn som måste fördela renantalet på respektive renägare.

 – Det är ju en intern process i respektive sameby och hur man då har kommit fram till det här, det har jag inga synpunkter på i det här läget i alla fall.

Länsstyrelsen i Jämtlands län begärde i november att Förvaltningsrätten skulle utdöma böter för renägarna. Orsaken var att de inte minskat sitt renantal som samebyn bestämt och som Regeringsrätten fastslagit i en dom.

Jörgen Jonsson betonar att högsta renantalet måste hållas av samebyarna, vilket gör att samebyn måste reglera respektive renägares renantal för att det inte ska bli övertalighet på ren.

 – Det är förödande för betesresurserna, och har man för mycket ren långsiktigt så att man tär på betet, så att det förstörs på sikt, så är man väldigt dåligt till.

Men skulle inte det här kunna vara förödande för alla som äger renar om majoriteten kan göra så att andra medlemmars renskötsel omöjliggörs?

 – Det står ju i rennäringslagen att man inte får fastställa ett renantal för en enskild medlem så att fortsatt renskötsel för den individen omöjliggörs, säger Jonsson.

Enligt domen har tre av renägarna framfört att Länstyrelsens beslut om minskat renantal medför att verksamheten omöjliggörs eller väsentligen försvåras.

Det är dock inget som kan prövas i det här målet, menar Förvaltningsrätten och hänvisar till att frågan varit om förutsättningarna för böterna är uppfyllda. Och Förvaltningsrätten anser att det inte framkommit något i målet som skulle hindra utdömandet av böter.

Jörgen Jonsson i SSR menar att man måste jobba med lagändringar om man vill ha några förändringar.

 – De har väl gjort en bedömning att samebyn har laglig, att det finns stöd i lagen för deras agerande. Då är det ju jurister som tittat på det här, då har det väl gått enligt lagens alla regler. Jag tänker inte, som sagt var, i det här läget gå in och kommentera den enskilda samebyn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".