Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMEBLOGGAR

Bloggar växer över gränserna

Publicerat lördag 5 mars 2011 kl 08.00
1 av 2
Bloggar blir allt mer populära, även i Sápmi.
2 av 2
Anna-Maria Fjellström. Foto: Privat

I Sápmi bloggas det som aldrig förr. Genom att följa en länk kan du hitta hundratals samiska bloggare. Precis som i den svenska bloggvärlden hittar du politik-, inrednings-, vardags- och företagsbloggar. Oddasat.se har tagit pulsen på den samiska bloggvärlden.

Bloggar har de senaste åren blivit mycket populära och fenomenet har vuxit lavinartat i Sápmi. Hur många samiska bloggare det finns är svårt att säga men det är fler än man kan ana.

Anledningarna till att starta en blogg kan vara många. Vissa vill sprida kunskap, andra bloggar för att skapa nätverk eller bara för att det är kul.

Anna-Maria Fjällström har bloggat sedan december 2009, det hela startade som ett litet annorlunda projekt

 – Allt började med att jag tänkte att jag skulle hitta saker jag blir glad av, även om det är en skitdag. 

I Sverige var det i början av 2010 fem procent av befolkningen som bloggade, enligt World Internet Instutute. Bloggandet tar en stor del av framförallt unga kvinnors tid på nätet, visar en undersökning som tidningen Resumé gjort. I åldern 16 till 25 år håller två av tre på att skriva eller har skrivit en egen blogg, och tre av fyra läser andras bloggar, 

Oddasat.se har undersökt den samiska bloggvärlden och där syns samma mönster; det är främst unga tjejer som bloggar.

Precis som andra bloggare lägger de ut länkar och genom dessa länkas du vidare till nästa blogg, till nästa blogg och till och med över landsgränserna inom Sápmi. Endast ett fåtal bloggar dock på samiska.

Anna-Maria Fjällströms blogg heter passande nog ”Lyckliga Jag” och hittas i många länklistor på andra bloggar.

Att hon är same och har renar framgår ganska fort om man tittar in på hennes blogg men ambitionen är inte att sprida kunskap om samer, även om det är ett plus i kanten enligt henne.

 – Det är bra att människor får se att vi samer inte är stöpta i samma form och får ta del av den positiva sidan av renskötseln. Bloggandet är ett bra sätt att påverka, jag hoppas att vi får någon stor bloggare som blir känd över hela Sverige.

Här nedan några exempel på samiska bloggar där du kan du länka dig vidare genom dalgångarna:

www.lyckligajag.wordpress.com
www.tjidtjie-renhuvud.blogspot.com
www.sunnakatarina.blogspot.com
http://agnessehlstedt.blogg.se
www.nadjamarakatt.blogspot.com
www.lenasofiestyle.wordpress.com
www.villle.se (på samiska)
www.pesimma.blogspot.com
www.saraskum.blogg.se

Sophia Rehnfjell
Sveriges Radio Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".