Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kråik går hårt åt partikollega

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 07.02
"Jag kan inte förstå syftet med brevet"
(1:35 min)
Lars-Jonas Johansson, sametingsledamot för partiet Samerna. Foto: David Rydenfalk

En konflikt har blossat upp mellan partiet Samernas ledande politiker. Det framkommer i ett brev från partiordförande Anders Kråik till medlemmarna och förtroendevalda

I brevet skriver Anders Kråik: "För den samiska allmänheten är det mycket svårt att skilja mellan vad som är privata utspel eller partipolitiska intressen".
Vidare skriver Kråik att antingen följer man partiets politik eller så avgår man.

Lars-Jonas Johansson tycker det är märkligt av en partiledare att agera på det här sättet .
 - Att inte informera utan bara skicka ut ett sånt här brev, det tycker jag är väldigt illa gjort av honom.

Har du inte förståelse för Anders Kråiks synpunkter, att man bör vara försiktig som politiker och inte företräda så markant som du gör i förhållande till rättskampen?

 - Inte på det sättet, för jag ser det som två helt skilda saker, och samtidigt så ser jag som partiet Samernas ideologi att man ska arbeta för den enkilda samens rätt, säger Lars-Jonas Johansson

Anders Kråik inleder brevet med att det i media framkommit en djup konflikt mellan renskötande samer i Vapsten sameby och andra fastboende samer i området. Vidare skriver han att konflikten har eskalerat med att en ren blivit skjuten i en renhage.

- Jag känner att han pekar ut mig för att ha direkt samband med den här  renskjutningen. 
 - Jag kan inte förstå syftet med brevet annat än att han vill svartmåla mig som politiker i Sametinget, säger Lars-Jonas Johansson

Samernas partiledare Anders Kråik säger att det här är en intern skrivelse och att han inte vill kommentera saken i media.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".