Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Umeå

Stark formkänsla gav hederspris

Publicerat måndag 7 mars 2011 kl 07.55
Hederspris
(1:51 min)
Max Lundström får hederspris av Umeå sameförenings ordförande Michael Lindblad. Foto David Rydenfalk/ Sameradion

På invigningen av samiska veckan i Umeå igår delades det årligen återkommande hederspriset ut.

Årets pristagare blev sameslöjdaren Max Lundström.

I samband med Ubmejen Biejviehs femårsjubileum 2004 beslöt sig Umeå sameförening för att ge ut ett hederspris. Priset är årligt återkommande och delas ut till en eller flera personer, sameförening eller annan sammanslutning som gjort betydelsefulla insatser för den samiska kulturen.

Max Lundström har på heltid sedan 1985 ägnat sig åt den traditionella sameslöjden och lärt sig hantverket i detalj.

Under de senaste tio åren har han arbetat med att vidareutveckla det samiska formspråket och enligt juryns motivering har han som slöjdare "med sitt gedigna hantverkskunnande och sin starka formkänsla bidragit till att utveckla den samiska slöjdtraditionen och därmed gjort betydande insatser för den samiska kulturen."

- Det är jätteskönt. Det är fint. När han ringde åt mig först Michael, då tänkte jag såhär, vad fan på ren svenska, det är väl inte ett sånt där tack för lång och trogen tjänst. Nej det var ju inte det, för jag sa att jag tänker nog hålla på i tio år till, minst om det går. Så att, det är ett fantastiskt fint pris. Och det är ju roligt att bli uppmärksammad också, säger Max Lundström.

Han har arbetat aktivt för att förbättra sameslöjdarnas villkor i Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji och Samernas slöjd och konsthantverksförbund och har varit resurslärare för de unga slöjdarna på Samernas utbildningscentrum sedan 2000.

- Och det sporrar ju mig också, när jag ser ungdomar, som är så fantastiskt duktiga idag, och så visst finns det framtid för sameslöjden. Det kommer nya hela tiden som bara pockar på uppmärksamheten.

Priset som delats ut var det nionde i ordningen. Och bland tidigare pristagare finner vi bland andra Aina Jonsson, Johan Märak och Henrik Barruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".