Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaartoe prisar Hassler

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 06.03
Forskningen har framför allt handlat om samernas hälsa
(2:11 min)

Centrum för samisk forskning har utsett årets pristagare och stipendiater. Det vetenskapliga priset går till Sven Hassler för hans forskning om samernas hälsa och livsvillkor.

Sven Hassler är medicine doktor i epidemiologi och folkhälsovetenskap och universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Väst. Han är en viktig aktör inom den samiska forskningen och hans insatser har rönt internationell uppmärksamhet. Forskningen har framför allt handlat om samernas hälsa och livsvillkor och har varit av mycket stor betydelse för att klarlägga den samiska hälsoutvecklingen, som i ett internationellt perspektiv är helt unik.

Hassler har bland annat byggt upp en hälsodatabas för den samiska befolkningsgruppen. Ett exempel på information som kunnat utläsas ur databasen är att manliga renskötande samer har något bättre hälsa än norrlänningar i genomsnitt när det gäller cancersjukdomar och hjärt- kärlsjukdomar. Däremot inträffar det fler olyckor och självmord bland renskötande manliga samer. Nya resultat är på väg att publiceras, dels om samers sjukvårdskonsumtion och dels om dödsolyckor bland renskötare.

priset delas ut i Umeå, onsdag 9 mars kl 14.00 i Bio Abelli, Västerbottens museum.

och vid gårdagens invigning av Samiska veckan, 6 mars 2011, delade Centrum för samisk forskning ut årets studentstipendier med stöd av Sametingets kulturråd.

De två studentstipendierna för bästa uppsatser med samisk tema gick till Kristina Labba-Oskal och Catherine Svakko.

Kristina Labba-Oskal får stipendiet för sin D-uppsats vid Institutionen för Industriell ekonomi och samhällsvetenskap, Luleå tekniska universitet, "Samebyns associationsform och dess konsekvenser för renskötseln".

Cathrine Svakko får stipendiet för sin examensuppsats vid Institutionen för samhällsvetenskap, Mittuniversitetet, "Marknadsföring av samisk kultur och turism i Finnmark: Möjligheter och utmaningar med bilder av en urbefolkning".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".