Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riporna blir färre och tjädrarna fler

Uppdaterat onsdag 9 mars 2011 kl 17.15
Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 13.42
Riporna har blivit färre enligt nya rön. Foto: Paul M. Walsh/Scanpix

De båda riparterna har blivit färre medan tjäder, orre och järpe har ökat. Det enligt den senaste rapporten från den svenska fågeltaxeringen vid Lunds universitet.

Enligt den årliga rapporten, som täcker alla fågelarter i Sverige, har både dalripan och fjällripan i stort sett halverats på knappt tio år.

Förklaringen till det kan vara att ripstammen följer en naturlig cykel där toppnoteringarna sker ungefär vart 10-12 år.

– Enklaste förklaringen är att vi har börjat räkna när ripantalet var på topp. Sen har det skett en lång nedgång som kan vara en del av en naturlig cykel. Men skulle nedgången fortsätta i ytterligare 2-3 år, då kan vi börja bli riktigt bekymrade. Det bör vända ganska snart, säger Åke Lindström, professor i zooekologi och ansvarig för rapporten.

Däremot har tjädern gått stadigt framåt, trots att många spelplatser försvunnit i och med det moderna skogsbruket.

– Det verkar inte hindra dem att öka i antal och det är glädjande, säger Åke Lindström.

Även orre och järpe har ökat, enligt rapporten som bygger på att frivilliga personer går längs ett systematiskt utlagt mönster och räknar de olika fågelarterna i Sverige.

Andra arter som minskat stort är exempelvis tornseglaren och hussvalan. Även brushane, gråtrut och storspov går kraftigt bakåt.

Grågåsen fortsätter däremot att öka starkt, liksom ringduvan, svarthättan och den sydliga gransångaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".