Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Bråda bakdagar i bagarstugan

Publicerat onsdag 9 mars 2011 kl 14.42
1 av 6
Karl-Einar Enarssons sopar. Foto: Sophia Rehnfjell.
Jenny Granberg knådar. Foto: Sophia Rehnfjell.
2 av 6
Jenny Granberg knådar. Foto: Sophia Rehnfjell.
Kavlar gáhkku. Foto: Sophia Rehnfjell.
3 av 6
Kavlar gáhkku. Foto: Sophia Rehnfjell.
Karl-Einar Enarsson gräddar. Foto: Sophia Rehnfjell.
4 av 6
Karl-Einar Enarsson gräddar. Foto: Sophia Rehnfjell.
Karl-Einar Enarsson sopar. Foto: Sophia Rehnfjell.
5 av 6
Karl-Einar Enarsson sopar. Foto: Sophia Rehnfjell.
Klara gáhkku. Foto: Sophia Rehnfjell.
6 av 6
Klara gáhkku. Foto: Sophia Rehnfjell.

Karl-Einar Enarssons recept på gáhkku är inte hemligt.
– Det är russinen som gör dem så goda och även att de håller sig mjuka längre.

Doften av nybakat skyndar på fotstegen mot bagarstugan på Gammlia i Umeå. Här blandas vatten, jäst, mjöl och havregryn i hushållsassistenten och bakas ut till rykande färska Gáhkku.

– Jag brukar skämta med besökarna att samerna redan hade en hushållsassistent på 1700-talet, säger Karl-Einar Enarsson, medan han är i full färd med att skjuta in en gáhkku i den glödande stenugnen.

Bagarstugan hemma på gården i Kroksjö, Umeå, gav Karl-Einar Enarsson inspiration att ta fram förklädet och kaveln. Sedan huset brann ner och flytten till Umeå blev ett faktum har det gått längre tid mellan glödkakorna.

Under den samiska veckan i Umeå befinner sig Karl-Einar Enarsson i Friluftsmuseets bagarstuga där han tillsammans med sin sambos dotter Jenny Granberg bakar. I slutet av dagen har de bakat ut fem-sex stöpor gáhkku och allt brukar gå åt som smör i solsken.

Alla tycker det är jättegott. Barnen är de som är mest förtjusta i brödet. De tycker också att det är roligt att vara här och titta på medan vi bakar, säger Karl-Einar.

Reporter Sophia Rehnfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".