Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Erkännande för samiska forskning

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 09.20
Sven Hassler får pris
(2:17 min)
Sven Hassler fick pris för sin forskning om samers hälsa. Foto: David Rydenfalk/Sameradion

Cesams vetenskapliga pris 2010 gick till Sven Hassler för sin forskning om samers hälsa och livsvillkor. Priset mottogs under en ceremoni på Västerbottens museum i Umeå.

- Jag är oerhört stolt och nöjd, sa pristagaren.

Sven Hassler är medicine doktor i epedemiologi och folkhälsovetenskap. Och det var en synnerligen nöjd pristagare, som fick motta det vetenskapliga priset från Vaartoe, Centrum för samisk forskning på Umeå universitet.

- Det är en uppmuntran och ett erkännande för samisk hälsoforskning skulle jag vilja säga. Inte bara mig personligen, utan för den forskning som nu bedrivits ett antal år kring samisk hälsa. Det tycker jag är väldigt uppmuntrande och roligt.

Genom en hälsodatabas för den samiska befolkningen har Sven Hassler kartlagt den samiska hälsoutvecklingen, något som ska vara unikt i ett internationellt perspektiv.

Exempel på vad man kan utläsa i databasen är att manliga renskötande samer har något bättre hälsa än norrlänningar i genomsnitt när det gäller cancersjukdomar och hjärt och- kärlsjukdomar.

Startskottet för att ta fram kunskapen och den grundläggande hälsostatistiken hade att göra med att Sverige tidigare inte haft någon kunskap om ursprungsbefolkningens hälsoläge. Något man haft i många andra länder med ursprungsbefolkningar, menar Sven Hassler

- Så vi var nog sämst i klassen skulle jag vilja påstå. Också tyckte vi att det var en skam att vi inte vet något om samers hälsa.

- Vilken betydelse har det här priset för din fortsatta forskargärning?

- Det är klart att det är uppmuntrande och roligt, och jag har fortfarande en liten fot kvar i samisk forskning och är klart engagerad i frågorna, så visst är det roligt.

Även om priset är en personlig uppmuntran, hoppas han att priset får till följd att det blir en satsning på samisk hälsoforskning på bred front.

- Att det innebär att man från myndighetshåll och Sveriges regering tar frågorna på allvar och ger ordentligt understöd för samisk hälsoforskning, för det behövs.

Priset är på 25 000 kronor, som Sametingets kulturråd finansierar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".