Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Dearna

"Känns som ett knivhugg i ryggen"

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 12.37
1 av 2
Lars Jonas Johansson. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
2 av 2
Anders Kråik, vice styrelseordförande för Sametinget. Foto: Lars-Ola Marakatt

Partiet Samerna placerar sin sametingsledamot Lars-Jonas Johansson i skamvrån.
- Vi har inget förtroende för honom mer utan vi betraktar honom som en politisk vilde, säger Anders Kråik, partiledare för samerna.

- Det är tragiskt och tråkigt i många perspektiv. Vi har gjort allt vad vi kunnat i partiet, säger Anders Kråik.
- De kan inte göra detta. Det är samernas kongress som måste besluta detta, svarar Lars-Jonas Johansson som tänker åka till plenum i Vålådalen i maj för partiet samernas räkning.

Historierna går isär när de två politikerna beskriver vem som försökt försonas med vem. Anders Kråik säger sig ha försökt. Lars-Jonas Johansson också. Men båda säger att den ena parten inte varit mottaglig. 
- Det är omöjligt att samarbeta med honom. Båda parter måste sträcka ut handen och vilja försonas. Vi har inte lyckats med det helt enkelt, säger Kråik. Johansson säger att det är han som försökt, inte Anders Kråik.

Igår kväll hölls ett för Lars-Jonas Johansson hemligt möte där partiledningen bestämde att de inte har förtroende för honom och att han ses som en politisk vilde framöver.

Varför fick inte Lars-Jonas Johansson delta på mötet?
- Vi hade ett möte där han inte var med för att garantera mötesfrihet för att ledamöter skulle våga säga sin mening. Han har agerat på ett sådant sätt att det är ganska troligt att han kan gå ut i media och angripa enskilda ledamöter. Det råder helt enkelt en sådan osäkerhet när han har agerat som han gjort, säger Anders Kråik.

- Detta är som vanligt ett knivhugg i ryggen från hans sida och partiledningens sida. Det är de skrämdas skara som haft möte som bifallit  Anders Kråiks vilja, säger Lars-Jonas Johansson

Hela historien bottnar i en konflikt där Anders Kråik skrivit ett brev där han uppmanar partiet samernas medlemmar att tänka sig för när man engagerar sig i olika frågor. I detta fall gällde det konflikten mellan de tvångsförflyttade och andra i Tärnabyområdet. Där bedriver Lars-Jonas Johansson en kamp mot myndigheter och samebyn för att kunna bedriva renskötsel i byn. Han är också engagerad i Vapsten sijte som kämpar för att samerna i området som är utanför samebyn ska få rättigheter att bedriva jakt, fiske och renskötsel.

Anders Kråik skrev i brevet att "Det är inte förenligt med partiets politik att underblåsa, medverka till eller stödja segregationskampanjer mellan olika grupper av samer". Han skrev vidare att "Partiet kan aldrig tillåta att gå in i en konflikt mellan samiska grupperingar för att eliminera den ena eller andra gruppen".

Detta brev tog politikern Lars-Jonas Johansson väldigt illa och kritiserade Anders Kråik offentligt. Anders Kråik ångrar inte att han skrev brevet:
- Det var rätt det brevet som skrevs. Det är min plikt att se över hur de förtroendevalda agerar så det inte blir en konflikt av den anledningen. Att det inte spårar ur.

Underblåser du inte konflikten mellan nord och sydsamer när du bedriver kampen genom Vapsten siijte?
- Nej tvärtom. Det är han som gör det i och med det här brevet. Det här är en konflikt mellan individer. Det finns en del som jag tycker agerar illa. Men det är inte att dra alla nordsamer över en kam.

Handlar detta om en maktkamp mellan dig och Lars-Jonas Johansson?
- Nej. Inte om ordförandeposten i alla fall. Men det handlar inte bara om den här incidenten. Utan det är flera andra saker som gör att man inte kan känna förtroende och trygghet till Lars-Jonas Johansson i det här läget.

Lars-Jonas Johansson säger först att han inte vet vad konflikten handlar om. Men efter ett tag förklarar han att han blivit motarbetad av sin egen svåger. Och att de haft olika syn i vissa politiska frågor. 

På oddasat.se kräver många din avgång, också Anders Kråik?
- Det har jag inte sett och hört något om. Jag vet inte om det har någon substans. De inom partiet som ringt och dem jag talat med har inte sagt någonting, säger Anders Kråik.
- Jag förstår att folk kräver hans avgång, men jag har inget att göra med det och säga i det fallet, avslutar Lars-Jonas Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".