Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Styrelsen borde vara orolig"

Publicerat måndag 14 mars 2011 kl 09.03
"Det är väldigt mycket missnöje"
(1:47 min)
Sara Larsson. Foto: Tora Lindberg.

Partiet Samerna bedömer att Lars-Jonas Johansson är en politisk vilde, han har agerat på så sätt att att han har inte länger partiets förtronde, det beslutet ble tatt i ett styrelses möte i förige veckan. Det skulle betyda att nuverande styrelsealliansen Samelandspartiet, Guovssonásti och Samerna inte längre är i majoritet. Förre styrelseordföranden Sara Larsson menar att styrelsealliansen har anledning att vara orolig. 

  - Hade jag varit Ingrid, Anders och Per Mikael så hade jag varit mer orolig, för det är väldig mycket missnöje över deras sätt att leda Sametinget, säger Sara Larsson, Min geaidnu.

Partiet samerna har haft inre stridigheter under en längre tid och i styrelses möte förra veckan uttalar man att Johansson inte längre representer partiet Samerna.  Därmed är inte Inga och Kråik i majoritet i Sametinget. 

Den förre styrelseordföranden Sara Larsson säger att hon inte är förberedd på detta och att man inte alls har diskuterat läget eller sakfrågan.

Sara Larsson sitter själv i styrelsen och hon berättar att det varigt dåligt arbetsklimat, som har delat styrelsen i två läger.

Oberoende av konflikterna inom partiet samerna säger Sara Larsson att något måste förändras när samarbetet i styrelsen inte fungerar.

 - Oavsett vad som hänt nu inom Samerna så har ju vi tyckt att man bör fundera på en förändring, just för att det fungerar så himla dåligt, säger Sara Larsson.

Lars-Jonas Johansson ser sig inte som någon politisk vilde. Enligt honom är det kongressen som ska besluta om det och han menar att det är svårt att veta hur det kommer att bli på Sametinget.

Ett sätt är att Sara Larsson och hennes sympatisörer föreslår en annan styrelsesammansättning.

 - Satsa på att utöka styrelsen från sex till sju ledamöter, kanske byta ut vice styrelseordförande, det kan hända att det kommer sådana förslag, jag vill inte vara främmande för ett sådant förslag, säger Lars-Jonas Johansson.

Även Sara Larsson tycker detta vore en bra lösning, då hon tycker det vore dumt att byta ut hela styrelsen.

 - Jag hoppas ju på att antingen att man börjar samarbeta i den här styrelsen som sitter nu eller att det blir en större del av plenum som reagerar och säger att nu får de vara nog så man får en bredare majoritet än sexton, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".