Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Urfolkens hälsa

Mindre cancerrisk bland samer

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 07.40
"Det finns en del skillnader som är intressanta"
(2:45 min)
Per Sjölander forskar om samers hälsa. Foto: Anna-Maria Ahlén/SVT Sápmi.

Den samiska befolkningen sticker ut gentemot övrig befolkning när det gäller hälsosituationen.

- Det finns en del skillnader som är intressanta, där till exempel samiska män har en ganska ordentlig mycket mindre risk att få prostatacancer jämfört med andra i Sverige, säger Per Sjölander forskningschef på Södra Lapplands forskningsenhet i Vilhelmina.

Södra Lapplands forskningsenhet i Vilhelmina har i ett tiotal år forskat kring samernas hälsosituation, både för renskötare och icke renskötare.

Deras slutsats är att samer och svenskar skiljer sig inte speciellt mycket när det gäller levnadslängd och dödsorsaker, men det finns skillnader i den fysiska hälsan som forskarna vill lyfta fram.

Risken för att dö i cancer är lägre för samer än för annan befolkning i Norrland, för samiska män mest tydligt när det gäller prostatacancer.Per Sjölander menar att en av orsakerna är livsstil och miljö.

 - Vi har tittat på arvet kontra livsstil och miljö, när det gäller skillnader i cancer framför allt, mellan samer och majoritetsbefolkningen och där kunnat konstatera att det är livsstilen som är det avgörandet för det. Tex så är vi ganska säker på att den lägre risken för prostatacancer bland samiska män i rennäringen beror på att man är fysisk aktiva. Man äter förmodligen lite bättre än män i gemen, säger Per Sjölander.

Renskötande män har dessutom lägre risk att dö hjärt- kärlsjukdomar och mag- och tarmsjukdomar.

Icke-renskötande samiska kvinnor har högre risk för hjärt-kärlsjukdomar och hjärtinfarkt medan kvinnor i renskötarfamiljer har en mindre risk för hjärtinfarkt.

En bidragande orsak till könsskillnaderna kan vara en liten skillnad i motionsvanor och fysisk aktivitet mellan samiska män och kvinnor, där man observerat att männen har högre fysisk aktivitet.

Per-Anders Vannar, renskötare i Sirges sameby, säger att man är aktiv i skoterkörnigen och i rengärderna. Han säger att det är en fördel att i renskötselyrket att vara tränad.

-Man håller ju ändå igång lite grann så, så mycket man hinner.

Är det en fördel i förhållande till arbetet?
- Det är klart, är du vältränad så stoppar du för mycket mer, säger Per-Anders Vannar.

Per Sjölander säger att det finns en del orosmoln bland folksjukdomarna,

 - Det är att cancerförekomsten ökar något bland samiska kvinnor framför allt, tex bröstcancer är det en större ökning bland samiska kvinnor än andra svenska kvinnor,säger Per Sjölander.

Orsakerna till ökningarna i cancerrisk är ännu okända

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".