Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMETINGET

Styrelsemötet inställt

Uppdaterat onsdag 13 april 2011 kl 19.00
Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 13.11
Efter avslutat styrelsemöte är klyftan tydlig. Anders Kråik, Per-Mikael Utsi och Ingrid Inga närmast i bild. Bakom sitter de övriga i styrelsen och kansliledningen. Foto:Maria Unga

Det blev inget styrelsemöte för Sametinget idag. Redan under de inledande diskussionerna uppstod oenighet mellan majoriteten och oppositionen, vilket ledde till att styrelsemötet ställdes in.

Kaoset i Sametinget

Under mötets inledning uppstod oenighet gällande ärendelistan inför mötet. Vissa av punkterna ville oppositionen inte delta i beslut om.

En av dessa var den första punkten, personalfrågor. Bland annat mot bakgrund av oenigheten kring kanslichefen Patrik Kansas tjänst så har oppositionen tidigare klarlagt att man inte kommer att delta i beslut som rör personalfrågor på Sametingets kansli.

Oppositionen lade därför fram två alternativ. Antingen flytta de aktuella punkterna längst ner på ärendelistan eller att oppositionen går ut från mötet när dessa ärenden behandlas.

Men majoriteten ansåg att de aktuella punkterna var så pass viktiga att de inte kunde flyttas till slutet av ärendelistan. Till saken hör också att Anders Kråik från partiet Samerna bara hade möjlighet att delta på styrelsemötet under de två första av de tre dagarna som var avsatt för mötet. Därför ville inte majoriteten göra några förändringar i ärendelistan.

 – Det är bara att konstatera att det finns krafter som hellre väljer att haverera styrelsearbetet än att vara lite mer positivt inriktad och se till att det fungerar, det är politisk omognad, säger Anders Kråik.

Oppositionen är även kritisk mot att de inte fått ta del av alla handlingar inför styrelsemötet. Enligt oppositionen gällde det beslut som skulle kostat Sametinget 1,5 miljoner. Eftersom inga handlingar getts till oppositionen inför behandlingen av dessa punkter så föreslog oppositionen att de helt skulle utgå eller läggas sist i dagordningen.

Sara Larsson säger att oppositionens beslut att inte delta under dessa punkter är ett sista steg i en lång process där oppositionen försökt få styrelsens ordförande att ta fram underlag inför mötena.

 – Vi kan inte medverka till beslut som får budgetkonsekvenser på 1,5 miljoner utan att vi har underlag, säger Sara Larsson.

Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga medger att majoriteten medvetet inför mötet undvikit att redovisa underlag för ärendena för oppositionens ledamöter.

 -- Vi har den erfarenheten av minoriteten i styrelsen att alla handlingar som vi lägger fram inför dem går rakt ut till media, det ska finnas ett förtroende mellan styrelsens ledamöter att handlingar som är av känslig natur stannar inom styrelsen, säger Inga.

Guovssonástis Per-Mikael Utsi säger att minoritetens avsikt är att styra vilka ärenden som styrelsen ska hantera. Utsi är kritisk och menar att om man är vald att sitta i en styrelse så ska man sitta mandattiden ut eller så avgå och lämna sin plats till förfogande.

 – Det här ju någonting mitt emellan, man förstör arbetet i styrelsen, nu är styrelsen lamslagen fram till nästa plenum.

Men kunde inte ni ha godkänt deras förslag så att de övriga punkterna kunde ha behandlats?

 – Nej, för det var ju de viktiga punkterna vi inte skulle behandla enligt deras mening, det var ju bara mindre viktiga saker som de ville ha behandlat, säger Utsi.

Men Sara Larsson är av en annan uppfattning och menar att det fanns många viktiga punkter i övrigt på dagordningen som kunde ha behandlats på mötet.

 – Det var bara några punkter på hela dagordningen som vi meddelade att vi inte kunde vara med och behandla.

Det inställda mötet innebär att flera viktiga frågor skjuts på framtiden. Bland annat skulle styrelsen behandla handlingsplaner för språkpolitiken och kulturpolitiken för de närmaste åren. Även kulturrådets kriterier för bidragsgivning skulle ha behandlats på styrelsemötet, en fråga som direkt berör samer som ansöker om bidrag.

Det är i nuläget oklart om det kommer upp några nya ärenden överhuvudtaget på det kommande plenumet i slutet av maj, eftersom styrelsen ännu inte kunnat förbereda några nya ärenden.

Oppositionen vill däremot ha upp frågan om nyval av styrelse på plenum och det skulle i sådana fall vara det enda nya ärendet på plenum. I övrigt finns i dagsläget endast bordlagda ärenden från förra plenumet färdiga för behandling under plenum i maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".