Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Urfolkens hälsa

Samisk kost överraskade forskare

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 05.22
"Man förknippar samisk kultur till renkött"
(1:59 min)
Lena Nilsson, dietforskare vid Umeå universitet. Foto: David Rydenfalk, SR Sámi Radio.

Den samiska dieten har spelat en viktig roll för samernas hälsa och ny forskning visar överraskande resultat när det gäller samernas diet.

Vi ska besöka Dagny och Nikolaus Pittsa i Gällivare där den samiska mattraditionen är levande. De berättar att de äter mycket fisk - dagligen under sommaren:

 - På sommaren kan vi äta fisk flera gånger per dag, berättar de.

De senaste årens forskning visar att samer har mindre risk för vissa cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.Detta sätts i samband med samernas kostvanor som kan ha betydelse för vissa av de hälsoskillnader man hittills funnit.

Lena Nilsson är dietforskare vid Umeå Universitet och hon har ställt sig frågan om risken för sjukdomar ökar när den samiska livsstilen försvenskas. Hon har intervjuat ett tjugotal äldre samer i Västerbotten om deras föräldrars kost under 30-. 40-, och 50-talet.

Det som var typiskt för Västerbottens-samerna var fet fisk, mycket fett, blodmat, kok-kaffe, lågt intag av bröd, fibrer och odlade grönsaker. Och överraskande nog så visar det sig att den feta fisken var viktigaste delen i samernas kost enligt Lena Nilsson:

 - Det jag har kommit fram till. Den stora slutsatsen är väl att man förknippar samisk kultur till renkött, men när man tittar på en kultur så här och ska se på hälsofaktorer, så är det kanske inte den, det inslag som är mest starkast kulturellt laddat som är viktigaste att se på. Utan det kan vara något annat, som i det här fallet fet fisk som väldigt mycket viktigare än renkött, säger Lena Nilsson.

Dagny och Nikolaus Pittsa säger att de inte har gjort några större förändringar av kosten. De äter som de alltid gjort. Dagny säger att dom har minskat på socker och fett. Och Nikolaus säger att fettet från renen måste vara bra då man förr i tiden levde längre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".