Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
POLITISK KOMMENTAR

"Bräcklig styrelseform skapar kaos"

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 09.42

En styrelse med jämt antal ledamöter torde vara ett minne blott för Sametinget efter den senaste tidens turbulens. Det menar sameradions Thomas Sarri i en kommentar.

I Sametingets styrelse sitter sex ledamöter, representanter för sex av Sametingets åtta partier. Sedan den nuvarande styrelsen valdes så har det allt tydligare utkristalliserats två block i styrelsen. Alliansen med Samelandspartiet, Samerna och Guovssonásti som i plenum haft stöd av 16 av tingets 31 ledamöter. På oppositionssidan finns i Jakt- och fiskesamerna, Min Geaidnu och Vuovdega som har ordinarie ledamöter i styrelsen. På oppositionssidan finns även Albmut och Landspartiet Svenska Samer som har platser i styrelsen som ersättare.

När styrelsen sammanträder med sina ordinarie ledamöter så är risken därmed uppenbar att man ska hamna i en votering som slutar med röstsiffrorna 3-3. När det sker så har styrelsens ordförande Ingrid Inga utslagsröst i egenskap av ordförande. På det sättet kan man säga att det faktiskt finns en tydlig ledning i Sametinget. Men det är en ledning som vilar på bräcklig grund eftersom den endast har en rösts majoritet i plenum. Den röstmajoriteten har ledningen dessutom fått genom politiske vilden Ronny Svarto som hoppat av Jakt- och fiskesamerna.

Det instabila politiska läget bekräftas av senaste tidens händelser, särskilt då ledamoten Lars-Jonas Johansson inte längre får vara med i partiet Samerna. Därmed är majoriteten i plenum förskjuten till oppositionens fördel. Johansson har redan sagt att han stödjer oppositionens krav på val av ny styrelse.

En opposition i ett folkvalt organ ska ha insyn och möjlighet att påverka besluten. Men det jämna antalet ledamöter i Sametingets styrelse ger oppositionen en orimligt stark maktposition. Inte på det sättet att de genom röstning kan få besluten enligt sitt tycke. Utan på det sättet att oppositionen kan se till att inga beslut tas överhuvudtaget i styrelsen. Den makten har oppositionen redan utövat.

Enligt reglerna måste fler än hälften av ledamöterna vara närvarande på styrelsemötet för att styrelsen ska vara beslutsför. Men i sitt senaste utspel har oppositionen klargjort att de inte kommer att närvara på mötet i beslut som bland annat gäller kansliets ledning. Oppositionen har därmed genom sin maktposition förlamat delar av styrelsearbetet, eftersom de är kritiska mot hur majoriteten sköter sitt arbete gällande kansliet.

I en styrelse bestående av ett ojämt antal ledamöter, exempelvis sju stycken, hade inte oppositionen haft denna makt att förlama styrelsen. Majoriteten hade inte heller behövt förlita sig på styrelseordförandens utslagsröst i viktiga beslut.

Resultatet hade blivit en effektivare styrelse med mindre politiskt maktspel.
Resultatet hade också blivit en tydlig politisk ledning som själv får stå till svars för sin politik och sitt agerande.

Vinnare skulle bli både majoritet och opposition, och inte minst väljarna!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".