Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Större sameskola i Kiruna

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 07.10
Sameskolan i Kiruna byggs ut
(2:22 min)
Sameskolan i Kiruna ska byggas ut. Foto:Maria Unga

Efter långvarig lokalbrist byggs sameskolan i Kiruna ut. På ett och ett halvt år har förskolan vuxit med femton barn och nu råder intagningsstopp på grund av att lokalerna inte räcker till.

Sameskolans rektor Britt-Inger Sikku har väntat länge på beskedet om utbyggnad.

- Det känns jätteroligt att vi får ändamålseniga lokaler som passar verksamheten och att vi kan ta in fler barn på förskolan.

Statistik visar att antalet barn på Sameskolan i Kiruna ökar med sju barn per år. Det har gjort att skolan varit tvungna att införa intagningsstopp då lokalerna inte längre räcker till. För att klara av ökningen så har personalen disponerat om lokalerna så att bland annat arbetsrum för personalen används som klassrum.

Men nu har Sameskolstyrelsen beslutat att skolan ska byggas ut. Till att börja med kommer en mindre utbyggnation att ske under sommaren men det planeras också två helt nya klassrum och fler personalrum.

Britt-Inger Sikku tror att det här kommer förbättra verksamheten på skolan. Dessutom får skolan in fler barn och gör det möjligt att eventuellt utöka från två till tre avdelningar.

- Och på skolan är det ju viktigt att vi får ordentliga klassrum för alla klasser, för nu har vi inte riktigt som vi skulle vilja ha det.

Hon tror att ökningen av barn som vill gå på sameskolan delvis beror på att den har blivit mer etablerad i Kiruna de senaste åren.

- Den här skolan har ju varit här nu i tio års tid och man kanske har fått upp ögonen för hur bra Sameskolan är egentligen och folk kanske söker sina rötter, vill ha det här samiska som man inte kan ge hemma eftersom alla arbetar nu för tiden, så det är kanske inte så lätt att ge det hemma, så då kan skolan ge det. Och sen tror jag det beror också på Sametinget, det har gjort att det samiska har kommit mera i fokus, man vill stärka sin identitet, säger Britt-Inger Sikku.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".