Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Ny gruva på gång

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 10.36
Området i Kiruna, nära vindkraftverken, där Avalon Minerals vill starta en gruva. Foto: Alexander Linder.

Det australianska gruvbolaget Avalon Minerals har ansökt hos miljödomstolen om att få öppna en malmgruva i Kiruna. Planen är att bryta totalt tre miljoner ton koppar- och järnmalm per år under minst fem år.

Avalon Minerals Viscaria AB planerar att bryta malm från dagbrott och underjordsgruva, samt bygga anrikningsverk.

Området Viscaria ligger cirka fyra kilometer nordväst om Kiruna, i direkt anslutning till LKAB:s verksamhetsområde. Det har tidigare funnits en koppargruva i samma område. Gruvan stängdes 1997.

Malmen i Viscaria planeras att huvudsakligen brytas i åtta dagbrott med djup från 65 till 150 meter. Det kan också bli aktuellt med brytning under jord, efter att dagbrottsbrytningen avslutats.

Gruvbolaget skriver i sin ansökan att det planerade verksamhetsområdet används av samebyar under november till april varje år. Då i samband med renflytt, men också som betesmark.

"Avalon Minerals kommer att vidta försiktighetsåtgärder för att minimera påverkan på rennäringen. Det går emellertid inte helt att förebygga konsekvenserna eftersom markanvändningen berör samma område" skriver gruvbolaget.

En konsekvens av det hela blir att en renflyttningsled måste ersättas med en ny flyttled. Enligt gruvbolaget kommer en regelbunden dialog att föras med berörda samebyar som är Laevas och Gabna.

Därutöver ska sprängning i dagbrotten tillfälligt upphöra under den tid som flyttningen pågår. Samebyn ska då skriftligen minst två veckor innan aktuell flyttning meddela gruvbolaget om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".