Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen från Vapsten ville medverka

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 14.47

Konflikterna kring Vapstens sameby sträcker sig över decennier och är djupa.

När vi bestämde oss för att göra ett inslag som syftar till att ge en förståelse för konflikten mellan de nuvarande medlemmarna i samebyn och ättlingarna till de ursprunliga medlemmarna var det självklart vår avsikt att intervjua båda sidor. Detta har tyvärr visat sig vara omöjligt, trots omfattande ansträngningar från Västerbottensnytts sida.

I första hand vände vi oss till ordföranden i Vapstens sameby Lars-Anders Ågren. Han avböjde att medverka. Vårt nästa alternativ var den före detta ordföranden Inger-Baer Omma. Inte heller hon ville kommentera konflikten.

Vi har även varit i kontakt med andra personer inom samebyn för att undersöka möjligheterna att någon av de nuvarande medlemmarna i samebyn skulle kunna ge sin syn på konflikten, men även dessa försök var förgäves.

För att ändå försöka spegla de nuvarande samebymedlemmarnas syn på konflikten har vi även kontaktat Svenska samernas riksförbund (SSR), SSR är den organisation som företräder de renägande samerna. Förbundsdirektören Anders Blom avböjde att meverka.

Kontakterna har tagits under flera månaders tid och vissa personer har kontaktats vid flera tillfällen. Vi har valt att vänta med att sända inslaget för att först uttömma alla möjligheter att få någon av de nuvarande medlemmarna i Vapstens sameby eller den organisation som företräder dem att ge sin syn på konflikten.

Från Västerbottensnytts sida tycker vi att det är mycket beklagligt att ingen företrädare för samebyn har velat låta sig intervjuas om konflikten eller på annat sätt medverka i inslaget. Vi är övertygade om att detta hade bidragit till att öka tittarnas förståelse för konflikten.

Samtidigt anser vi att det vore orimligt att inte sända ett inslag om en viktig samhällsfråga för att den ena parten väljer att inte ge sin syn på frågan. Vi kommer att fortsätta att vara öppna för att bereda de nuvarande medlemmarna i Vapstens sameby möjlighet att ge sin syn på frågan.

Arne Müller, planeringsredaktör Västerbottensnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".