Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Renkött kasseras fortfarande på grund av Tjernobyl

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 12.28
Foto: Ann-Louise Rönestål-Ek, SR Jämtland.

Rennäringen påverkas fortfarande av Tjernobylolyckan för 25 år sedan, när radioaktivt nedfall föll över bland annat Jämtland, Västerbotten och Västernorrland.

När förra slaktperioden var slut hade sammanlagt 57 renar helt fått kasseras, eftersom de innehöll för höga så kallade bequerel-halter. Och det är en väldigt liten del, säger Sören Långberg som är rennäringskonsulent på Sametinget.

– Det är väldigt få renar som kasseras nu jämfört med hur många renar som slaktades och jämfört med hur många som fick kasseras direkt efter olyckan, säger Långberg.

Bequerelhalten i de renar som slaktas mäts fortfarande. Sammanlagt slaktades drygt 52 000 renar under slaktåret 2009/2010, så de 57 som fick kasseras utgör en försvinnande liten andel. Första året efter olyckan kasserades drygt 73 000 renar som renägarna fick ersättning för. Det första året var den godkända halten 300 bequerel, men den höjdes senare till 1500 bequerel.

För att sänka halterna i renköttet stödutfodras en del renar fortfarande. Det innebär att de får annan föda än den renlav, som de annars skulle äta, och som ibland fortfarande innehåller höga bequerel-halter. Renslakten sker också tidigare på hösten så att renarna inte börjat äta vinterfödan renlaven.

– Det är ju fortfarande ett merarbete för alla som håller på med renskötsel, säger Sören Långberg.

Den svenska staten har ersatt renägarna ekonomiskt efter Tjernobyl-olyckan, både för kasserade renar och för stödutfodringen. Sammanlagt har det kostat staten över en halv miljard kronor.

Renägarna drabbades också själva. Dels vistades de i de områden där det radioaktiva nedfallet var stort och dels åt de mycket livsmedel som innehöll höga halter radioaktivitet. Efter olyckan mättes hur stor del radioaktivitet de själva innehöll, men nu har halterna minskat kraftigt. I Jämtland är det renägarna i norra Jämtland som drabbades hårdast av nedfallet från Tjernobyl. Marianne Persson i Jiingevaerie sameby är glad över att hon slapp se när renarna kasserades.

– Det gjordes ju på slakteriet och jag är hemskt glad att jag slapp se det, säger Marianne Persson.

SR Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".