Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Sametinget utan kanslichef

Uppdaterat tisdag 26 april 2011 kl 19.00
Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 12.44
1 av 4
Ingrid Inga ska precis ge en kortare information till sametingets personal om Patrik Kansas avgång och att en tillförordnad kanslichef snart ska sättas in. Foto: Alexander Linder/ SVT.
2 av 4
Styrelseordförande Ingrid Inga. Foto. Alexander Linder/ SVT Sápmi
3 av 4
Någon hade hissat den samiska flaggan på halv stång i Sametingets fikarum i Kiruna. Foto: Alexander Linder.
4 av 4
En skylt som nog plockas ner inom en snar framtid. Foto: Alexander Linder.

Sametinget står just nu utan kanslichef, sedan Patrik Kansa meddelat sin avgång. Närmast väntar att hitta en tillförordnad sådan.

Den första dagen efter påskhelgen hölls en kort information till sametingets personal om Patrik Kansas avgång, som han själv meddelade onsdagen den 20 april. Klockan halv elva på tisdagen samlades personalen i ett konferensrum i Kiruna.

Styrelseordförande Ingrid Inga behövde inte många minuter på sig att berätta om vad som hänt och vad som står på tur att hända.

Det var ett kort möte?

– Jo, det var det. Det handlade bara om det som jag och Patrik Kansa hade kommit överens om att säga, säger Ingrid Inga.

Varför slutar han?

– Det kan inte jag svara på. Det får Patrik Kansa svara på. Personalfrågor kommenterar jag inte i media.

Vad händer nu?

– Vi kommer att behöva en tillförordnad kanslichef. Efter det att förra kanslichefen Ulla Barruk Sunna slutade fick nån av de befintliga cheferna vara tillförordnad kanslichef. Det har fungerat tidigare och vi ska försöka hitta en sådan lösning. Då dröjde det åtta-nio månader innan vi hade en ny chef (Patrik Kansa, reds.anm) på plats, säger Ingrid Inga.

Kommer det att dröja lika länge den här gången?

– Förhoppningen är att det inte dröjer så länge.

Kommer det här att påverka tredje man?

– Förhoppningen är att det inte ska påverka tredje man.

Är det olyckligt att den här situationen har uppstått?

– Det är ingen ovanlig situation. Men det är klart att det påverkar sametinget. Framför allt att personalfrågor debatteras offentligt. Det är olyckligt.

Vilka egenskaper ska den nya chefen ha?

– Bland annat en lämplig akademisk utbildning, kunskap om det samiska samhället och erfarenhet av stadsförvaltning.

Tror du att det blir enkelt att hitta en ny chef?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag utgår ifrån att det finns lämpliga personer. Det blir en normal rekryteringsprocess, skulle jag tro, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".