Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nordmalingsmålet

LRF: "Mycket tråkigt för markägarna"

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 12.21
Lars-Göran Petetrsson är ordförande i Lantbrukarnas riksförbund. Foto: Jonas Ekströmer/ Scanpix.

HD:s dom innebär att markägarna har förlorat en 14 år gammal tvist. Lantbrukarnas riksförbunds, LRF:s, förbundsordförande Lars-Göran Pettersson beklagar detta.

Markägarna har hävdat att de tre samebyarna saknar renbetesrätt på deras fastigheter. De anser att renarna har börjat uppehålla sig på dessa marker först under senare år.

– För många markägare är just rådigheten över den egna marken en viktig och en grundläggande aspekt av ägandet. Det är naturligtvis mycket tråkigt för markägarna att ha förlorat målet och vi känner med dem som nu ser rättigheten till den egna marken inskränkas, säger LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson i ett pressmeddelande.

LRF betonar att ett ovarsamt nyttjande av renskötselrätten ger upphov till skador på planteringar och grödor, och att det för många markägare har varit svårt att få ekonomisk ersättning för skadorna

– När Högsta domstolen nu har konstaterat att det finns en renskötselrätt i området är vår förhoppning att rennäringen framöver kommer att använda sig av denna rättighet på ett ansvarsfullt sätt. Nu måste alla parter anstränga sig för att arbeta vidare med den dialog som krävs för att samverka i vardagen, säger Lars-Göran Pettersson.

Lantbrukarnas riksförbund är en intresse- och företagarorganisation för de gröna näringarna.

SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".