Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Storulvån

Fritt fram för snowkiting

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 09.37
Hej vad det går, över buskar och snår. Snowkiting. Foto: Winfried Rothermel/ Scanpix

Regeringen tycker att det är okej för Svenska turistföreningen, STF, att anordna kurser i snowkiting i Storulvån. Därmed slopas länsstyrelsens tidigare beslut att förbjuda sådana kurser på renbetesfjällen i Jämtlands län.

Kiting innebär att en person åker skidor eller snowboard efter en fyra till tio kvadratmeter stor skärm, som drivs av vinden. STF har redan under några år arrangerat kurser i kiting i närheten av Storulvåns turiststation.

STF har ansett att det inte behövs något tillstånd. Men länsstyrelsen i Jämtlands län har tyckt annorlunda och därför har turistföreningen tidigare lämnat in ansökningar.

Och den 17 november 2009 avslog länsstyrelsen två ansökningar från STF om att få anordna kurser i Storulvåområdet på renbetesfjällen, inom Handölsdalens sameby. Argumentet var att det inte fanns stöd i rennäringslagens 32 paragraf att godkänna ansökningarna.

Enligt paragraf 32 i rennäringslagen får nyttjanderätt bara upplåtas om det kan ske utan avsevärd olägenhet för renskötseln.

Regeringen anser att något tillstånd enligt paragraf 32 inte krävs för den kursverksamhet som Svenska turistföreningen planerar. Länsstyrelsens beslut upphävs därför. Beslutet har undertecknats av bland andra landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".