Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ARKTIS

Kampen om Arktis ökar

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 04.38
"Största resurserna finns i Ryssland"
(2:34 min)
1 av 3
Ingmar Oldberg, Rysslandsforskare. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 3
Oljeplattformen Prirazlumnaya i Murmansk hamn. Foto: Andrei Pronin, AP.
3 av 3
Annika E. Nilsson, Arktisforskare. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Isen smälter i Arktis och då hårdnar kampen om naturresurserna. Det här lyfts fram i två färska rapporter från Utrikespolitiska institutet.

Ivrigast i båten är Ryssland som anser Arktis vara landets främsta resurs - det menar Rysslandsforskaren Ingmar Oldberg.

I sin färska rapport slår Ingmar Oldberg fast att omkring 13 procent av jordens oljetillgångar och 30 procent av naturgasen finns i Arktis - naturresurser som nu öppnas i och med att polarisarna smälter.

- Det är självklart att R?ssland vet om dessa resurser och de hoppas på att det finns mer, säger Ingmar Oldberg.

Ryssland gör anspråk på ungefär hälften av Arktis yta och detta manifesterade landet 2007 när man fäste en rysk flagga på havsbottnen vid Nordpolen.

Men Arktis är också viktigt militärt för Ryssland och landets norra flottbrigad är större än övriga arktiska länders sammanlagda militära resurser i området.

Annika Nilsson är Arktisforskare vid Stockholm environment institute och hon är också aktuell med en färsk rapport om Arktis.

Hon ser inga större risker för konflikter mellan länderna på grund av Arktis rikedomar - kampen om naturresurserna står framförallt mellan olika nationella intressen, ofta med urfolk som den ena parten säger Annika H Nilsson.

- Ett klassiskt svenskt exempel är ju hur man ska använda marken i norra Sverige. Det handlar ju om gruvnäring kontra vattenkraft kontra rennäring. Liknande exempel finns i Ryssland, säger Annika Nilsson.

Trots rikedomarna som väntar i Arktis så är gränstvisterna relativt få.

För ett tag sedan enades Ryssland och Norge om gränsdragningen i Barents hav och i dagsläget bedömer Ingmar Oldberg att det endast finns en del mindre tvister mellan de arktiska länderna.

Det handlar framförallt om gränsdragningen mellan Kanada och USA i Ishavet norr om Alaska samt mellan Danmark och Kanada rörande Hans ö, Tarupaluk, väster om Grönland.

Ingmar Oldberg tror i stället att Arktis naturresurser kan leda till ökat samarbete mellan länderna.

- De största resurserna finns i Ryssland men de har inte den teknologiska förmågan att utvinna de resurser som finns till havs. Där kan västliga företag och regeringar hjälpa till, säger Oldberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".