Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Vålådalen

Platsbrist på samiska konfirmationslägret

Publicerat torsdag 5 maj 2011 kl 09.00
"Det är otroligt spännande"
(1:59 min)
Skönsång av konfirmerade konfirmander. Foto: Per Jonas Partapuoli

I år har det varit extra många anmälda till årets samiska konfirmationsläger, som hålls i Vålådalen. Konfirmationslägret hålls mellan den 7 och 25 juni, med avslutning i Duveds kyrka.

- Ända sedan första dygnet då vi släppte möjligheten till att anmäla sig, vilket var den 15 september i höstas, så var det fullt läger, den 16 september. Då hade vi fyrtio konfirmander och dessutom hade vi 11 st som var på kölista, berättar Britt Marie Frisell, Konfirmationskonsult.

Trycket på att få plats på konfirmationslägret har varit hårt i år. Konfirmationslägret är nu fullt, med 39 st anmälda. I över 20 år har samiska ungdomar konfirmerats tillsammans i ett gemensamt läger. De flesta ungdomarna kommer från Sverige, men även samiska ungdomar med norskt medborgarskap, finns representerade.

- Det är otroligt spännande när det är så många som vill vara med, och vi gör allt vad vi kan för att bereda plats, berättar Britt-Marie Frisell.

De senaste fem åren har konfirmanderna fått uppgifter som de ska arbeta med ett halvår innan lägret sätter igång. Redan i december får konfirmanderna de första uppgifterna.

- Dels så ska de gå lite grann på gudstjänster, så att de har en sådan erfarenhet med sig, när de kommer till lägret. Dessutom så ger vi dem lite olika uppgifter att dels koppla det som händer i kyrkans värld till den samiska identiteten. Den senaste uppgiften de hade att göra var om påskens budskap, som handlar om trygghet, och otrygghet, om liv och död. Då skulle de koppla olika saker som händer i deras vardag, som handlar om trygghet och otrygghet, säger Britt-Marie Frisell.

De förberedande uppgifterna har tillkommit, för att konfirmanderna träffas under en så kort tid. Dessa bildar sedan underlag för sommarens konfirmationsläger. Uppgifterna bearbetas via internet, vilket har visat sig vara en bra och billig lösning, eftersom konfirmanderna är så geografiskt spridda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".