Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Renbetestvister

Ser över möjligheter till resning

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 06.09
"Vi måste titta på det"
(2:03 min)

Svenska Samernas Riksförbund ska se över möjligheterna att begära resning i härjedalsmålet. Det efter att Högsta Domstolen gett samebyarna rätt till vinterbete i Nordmaling.

Högsta domstolens dom visar att Härjedalsdomen var felaktig, anser folkrättsjuristen Mattias Åhrén som sitter i SSR:s styrelse.

 – Det är ju en fantastiskt bra dom i Nordmaling. HD har ju resonerat på många sätt precis som vi argumenterat för i flera år från samiskt håll, säger Mattias Åhrén. 

Den stora skillnaden enligt Åhrén, är att HD går ifrån begreppet urminneshävd och tittar enbart på sedvana. I härjedalsdomen som avgjordes till markägarnas fördel i Hovrätten för nedre norrland, utgick domstolen från fastigheten, eftersom begreppet urminneshävd är kopplat till det.

Det Högsta Domstolen nu gjort i nordmalingsmålet är att gå bort från begreppet urminneshävd, för att istället ha renskötseln som utgångspunkt.

Mattias Åhrén tycker att det blir tydligare när man resonerar om vilka rättigheter renskötseln har utifrån sedvana. Om det hade skett tidigare tror han att det sett annorlunda ut i Härjedalen.

 – När man väl kommit fram till att det finns ren i ett område, och har funnits ren i ett område, då tittar man på betestillgång och då kommer man fram till att det funnits ren i hela det området. Hade man resonerat på det sättet i Härjedalen då hade utgången där förmodligen blivit en annan också, säger Mattias Åhrén.

Nu ska SSR titta på hur resningsmöjligheterna ser ut för samebyarna i Härjedalen. Men Mattias Åhrén påpekar att det inte är säkert att samebyarna får resning i Högsta Domstolen bara för att rättsläget förändrats. Däremot finns möjligheten att titta på det.

 – Men jag tycker i vart fall att nordmalingsdomen, på det sätt som Högsta Domstolen har resonerat, hade förmodligen lett till att man vunnit också i Härjedalen, säger Mattias Åhrén.

Men hur ser möjligheterna ut rent juridiskt för samebyarna i Härjedalen att få resning tror du?

 – Vi håller på och undersöker den möjligheten nu och jag törs inte ge något svar i den frågan.

I Härjedalen har markägare och samebyar efter många års förhandlingar nyligen enats om ett avtal som innebär att samebyarna får beta sina renar på privata fastigheter. Avtalet ska löpa i fem år och kostar omkring 400 000 kronor per år, varav staten står för hälften.

Även om det skulle visa sig omöjligt att få resning i domstol i härjedalsmålet så menar Åhren att HD domen i Nordmaling ger nya möjligheter vad gäller avtalet i Härjedalen.

 -- Det man kan säga just nu är ju att det finns i vart fall en möjlighet att man slipper en avtalslösning och i stället att staten tar sitt ansvar och expropierar de här rättigheterna, eftersom det visar sig att Härjedalsdomen var fel, säger Mattias Åhrén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".